Det hender jeg farter over Lesja og da er det naturlig å stoppe hos Avdem eller Avdemsbue. Denne gangen var jeg kjapt innom «bue» for å handle med et par oster, deriblant Trolltind fra Derinngarden på Nordmøre. De er flinke med ost på Nordmøre og oster fra Derinngarden var det lenge siden jeg hadde smakt. For en som bor i Oslo er oster derifra ikke så lett tilgjengelig, så da blir det litt tid mellom hver gang. Derinngarden yster av økologisk rå melk fra de 10 til 14 kyrne som de har på gården. Antallet varierer litt med naturens gang.
Vasket Skorpe
Når ostene er såpass faste som denne osten er, så fremstår ikke skorpen som typisk vasket slik vi kjenner den fra andre mykere rødkittoster me klissete skorpe. Men vasket er den og det gir sitt preg. De sier selv at osten har kraftig lukt og god smak. God smak er jeg absolutt med på, men jeg synes ikke at dette dufter spesielt kraftig, må jeg innrømme. Andre er kanskje mer sensibel enn det jeg er.
Jeg lurer på om denne osten hadde litt modning på baken, normalt bruker jeg å spørre om slikt, men ikke denne gangen. Smaken var god, rund og balansert, men markant. En særs likandes ost. Fin blekgul i fargen og med små ujevne hull spredt utover.
Derinngarden
Derinngarden ligger på Eide på Nordmøre og har drevet økologisk siden 2007 etter å ha brukt åtte år på omleggingen. Melkeproduksjon har foregått minst et par hundre år bakover, men gården er vesentlig eldre enn det. Melken er veldig kortreist siden den bare «reiser» fra fjøset og over til ysteriet.
Flere typer oster
Trolltind er ikke den eneste osten de yster. I tillegg finnes det en camemberttype, Snøtind som er en halvfast hvitmuggost, Derinngarden spesial som er en modnet fastost, Lille gule er halvfast og kittmodnet samt en morbiertype med askestripe i midten. Ja, noen til, inkludert en salatost for dem som er interessert.
Litt bedre distribusjon kunne jo Derinngarden ha, synes jeg, de fortjener det. Du kan bestille på nett, men de har et minimumsordresystem som ikke passer mine behov. La imidlertid ikke det hindre deg.