Camembert og ekte Camembert

Så er de blitt enig da, de som kjempet for å beholde Camembert de Normandie som det er og de som – les industrien – kjempet for for en oppmyking av regelverket. De sistnevnte ville nemlig også omfattes av AOP-reglene. Så hva skjedde? Jo, industrien fikk gjennomslag for sitt syn og Fabriqué en Normandie forsvinner og alle kan benytte AOP-benevnelsen. Makta rår. Dette ble det oppnådd enighet om på et møte 21. februar i år. Men altså, dette er ikke hele sannheten.

Denne varianten av Camembert forsvinner fra markedet.
Denne varianten, Fabriqué en Normandie, forsvinner.

Les også: Camembert vs. Camembert – hvem vinner?

Camembert AOP og ekte Camembert AOP


Nå er det ikke slik at de ostene som tidligere hadde benevnelsen Fabriqué en Normandie bare kan skifte etikett. Osten må nemlig inneholde minimum 30 % melk fra kurasen Normande. Men den kan være pasteurisert og den øvrige melken kan komme fra hvilken kurase som helst og fra et større område enn det som gjelder for dagens AOP-oster, og ikke minst slutt på bruk av genmodifisert fôr.

Så hva med dagens Camembert de Normandie? Den blir på en måte camembertens Grand Cru i og med at den får navnet Véritable Camembert de Normadie. Altså Camembert og ekte Camembert. Begge med AOP. Så da vet du hva du må se etter!! Selv Véritable Camembert de Normandie får strengere regelverk enn i dag. Blant annet økes andelen av melk fra Normande-kyr fra halvparten til to tredjedeler. Melk fra definert område, selvsagt, selv om det endres og utvides noe sammenlignet med dagens. Og naturlig nok en mengde andre regler som vi ikke trenger å komme inn på her.

Véritable Camembert – sirkelen sluttet?

Da er Véritable Camembert tilbake. Den eksiserte nemlig fram til 1983, da opprinnelsesbeskyttelsen for Camembert de Normadie ble innført. Da var det jo ikke behov for noen ekte Camembert lenger. Som du forstår så har det ikke akkurat vært fred og fordragelighet opp gjennom årene. Kanskje vi kan se begynnelsen på det nå? Det finner vi nå ut av etter hvert. Som med alle slike omlegginger så er det overgangsperioder; den nye ordningen trer ikke i kraft før i 2021. De har med andre ord god tid på å bruke opp etikettlagrene sine 🙂

Ikke noen særskilt ordning dette

Både Livarot og Pont l’Évêque kan i dag ystes av både rå og pasteurisert melk innenfor AOP-ordningen. I Auvergne har vi Salers Traditionel vs. Salers og det finnes andre eksempler. Konklusjonen er vel av den ekte Camembert blir mer ekte og den som hittil har vært av ymse opprinnelse, men ystet i Normandie, også blir litt mer fra Normandie enn den har vært hittil. At det vil bli solgt mer Camembert AOP er jo opplagt, faren er imidlertid at den virkelig ekte camemberten, som hittil har nytt godt av AOP alene, dessverre kan forsvinne helt. Det vil i så fall være synd. Husk i hvert fall at det er Véritable Camembert de Normandie AOP som gjelder. Fra 2021 da.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen