Nytt bekjentskap i dag. Bastard til og med. Er det ikke det det heter når det er blanding? Nei, ikke når det gjelder ost. Bikkjer. Blandingsoster er spesielt vanlig i Italia. Og Tomme du Berger, til tross for sitt franske navn, kommer fra Sardinia (mest kjent for Pecorino). Opprinnelsen var imidlertid ikke der.
Blandingsost
Men først av alt, dette er en ost av henholdsvis geite- og sauemelk. Upasteurisert og med rødkittskorpe. Da har vi plassert den typemessig også. Denne ikke sto på påskelisten men ble den selvsagt med. Det handler om å gripe mulighetene når de byr seg. Ingenting er som å oppdage en ny ost.
Hyrdens ost
Så til historien, for det har nemlig denne osten. A tale of two brothers! Altså, en bror haddde geiter og et lite meieri i Provence. Den andre broren hadde bare sauer; på Korsika. Hvorom allting er så er det i dag en ost som tilvirkes på Sardinia, men sendes til Frankrike for modning. Noe modnes i Provence og noe hos Mons i St Haon le Chatel. Berger betyr forresten gjeter på fransk. Hyrde om du trenger å være litt bibelsk i disse påsketider. Dette er en ost som tilvirkes av gjeterne, derfor kan det også være litt variasjon i forhold til hvor mye melk som til en hver tid er tilgjengelig. Sjarmerende.
Halvfast
Flott halvfast ost som er mild i smaken med et lite snev av fjøs. Det siste er det nok geitemelken som sørger for. Prøv den med lite grann akasiehonning. Falt veldig godt i smak her i huset.
Hvit og delikat ostemasse naturlig nok. Fin hullsetting med små hull som du kan se av bildet. Skorpen varierer mellom beigebrun og oransje, med fint stripete mønster. Modnes alt fra fire uker til fire måneder. Sesongen er fra april til desember, så min ost ble nok til på tampen av fjoråret og modnet hos Mons, det er jeg temmelig sikker på.
Vet ikke hvor mye som finnes av den i Oslo eller Norge, men en flott påskeost er det!
Å drikke til
Her passer det fint med en Riesling, gjerne med litt restsødme. Markus Molitor Graacher Domprobst Riesling Kabinett 2011 er tørr men har akkurat den frukten som trengs for å gi det sødmepreget som trengs. Ser at noen anbefaler Brown ale, det har jeg ingen erfaring med.
Med det ønsker jeg deg en riktig God Påske!