Tenkte Øverli gård nok måtte være verdens nordligste gårdsysteri, men Vildenvangen gårdsysteri på Storslett i Nord-Troms ligger marginalt lenger nord har jeg latt meg fortelle.
Pasvikdalen
Ostemaker Øverli på Øverli gård holder altså til i Pasvik, det er jo for øvrig et fantastisk område naturmessig. Tenk å drive gårdsbruk like inntil Taigaens vestlige ende. Går du først inn i den skogen så tar det en stund før du kommer ut på andre siden. Det er en viss dimensjon over det. Ikke så ofte jeg har vært i Pasvik, må det innrømmes, men jeg skulle svært gjerne vært på besøk hos ostemakeren en tur. Det byr seg kanskje en anledning. Vi får se. Pasvikdalen har ellers noe mystisk litt utilgjengelig over seg fra tiden med kald krig. De dager er visst over.
Med en slik plassering og litt begrenset distribusjon blir jo ostene unektelig litt eksotiske. Har imidlertid tidligere smakt Gaivo, en Gouda-type som ga mersmak. Så da jeg her i forrige uke sto overfor en Tomé Pasvik hos Fromagerie var jeg ikke vond å be.
Tomé Pasvik
En halvfast og lagret ost. Som alle oster fra Ostemaker Øverlis hånd, unntatt en fløtemysost han koker over åpen flamme, er den upasteurisert. Som han selv uttaler; sydlandsk resept og nordnorske råvarer gir en karaktersterk ost med temperament. Smakte den først i butikken, som naturlig er for en ost jeg ikke har smakt før og syntes den var god. Men det var først da jeg smakte den i ro og mak at jeg fikk med meg noen fine kryddertoner. Forholdsvis lang smak.
Svakt gul på farge som de fleste kumelksoster av denne typen, med fin tørr og gråaktig skorpe ned hvite og gulbrune innslag. Skorpen er ikke noe å spise, så den skjærer hver enkelt bort. I tillegg til å være god er det en flott og dekorativ ost å ha på bordet. Gjerne med nystekt landbrød og godt smør til.
Å drikke til
Vi drakk både en en lett, fruktig og billig portugisisk rødvin; Saes Dão 2012, samt en Markus Molitor Schiefer Riesling 2013. Hvit den da, og fra boks. Er ikke alltid like fornem i vinvalgene på varme sommerdager. I strålende sol og 30 graders varme så heller jeg mot enkel drikke.