Tilbehør til ost

Skal ikke raljere over stangselleri og paprika som tilbehør til ost. Bruker det aldri selv, ikke for at det nødvendigvis crasher med osten, det er heller vinen det går ut over. Men jeg synes uansett ikke det passer, ikke druer heller for min del. Jeg bruker heller andre ting.

Syltetøy og marmlader

Diverse syltetøy og marmelader er veldig populært og i særdeleshet de som inneholder fiken. Disse kan du i dag få på nær sagt hvilken dagligvarebutikk det skal være. Det er flott uten at jeg vet noe særlig om kvaliteten, for det er sjelden jeg handler dem. Det har rett og slett med at jeg har lite forbruk av denslags. Det er for øvrig både lett og morsomt å lage selv også.

Confit av hvitvin og pære
Confit av hvitvin og pære

Hvitvin

Hvitvin er jo det som går best til ost på generell basis. Den frukten jeg synes passer overlegent best er pære. I tillegg er honning flott om du trenger noe veldig søtt. Helst da type som akasiehonning, for den er ikke så søt.

Gleden var derfor stor da jeg fikk med et glass Hvitvin og pæreconfit fra Gutta på Haugen for noen uker siden. Det er jo mine to tilbehørsfavoritter kombinert. Fargemessig blir det usedvanlig blodfattig, det skal sies. Så dersom det er farge du er ute etter, og mange er det, må du holde deg til for eksempel fikemarmelade. For meg er det smak som kommer først. Jeg er dessuten rødt/grønt-fargeblind så det forklarer jo også litt.

Kombinasjon av det beste

Smaksmessig passer imidlertid denne hvitvin og pæreconfit’en veldig bra fordi den er passe tilbakeholden og har ingen ambisjon om å stjele showet. Den lar osten spille hovedrollen samtidig som den med sin blotte tilstedeværelse løfter smaksopplevelsen.

Jeg har spist den til både myke og faste oster; den vil nok imidlertid komme til kort sammen med veldig smakssterke varianter av arten. Da tenker jeg nok mest på myke rødkittoster og kanskje også de salteste blåmuggostene.

Å drikke til

Drikke må nesten osten bestemme, men jeg synes det blir rart og matche ost og denne confit’en til rødvin. Nå er det ikke lesbart på etiketten lenger hva slags hvitvin som er brukt, så jeg får ikke hjulpet deg med det. Du får neste leve såpass farlig. Eller du kan spørre Nicolas Vahé som har syltet.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen