Siden vi er i Île-de-France

Siden vi er i Île-de-France. Explorateur nevnte jeg ikke i går. Ikke en Brie som sådan, men altså fra samme området, nærmere bestemt byen Coulommiers. Ikke eneste osten som kommer derfra.

Ingen gammel ost dette, ble oppfunnet på 60 tallet, 1960 tallet er det. Alt dette for å ære en lokal forsker ved navn Bertrand Flornoy som også var orfører i byen, Coulommiers altså, og til alt overmål en stor nyter av god ost. Og derav navnet. Explorateur. Utforsker og det er vel det forskere stort sett gjør.

Han gjorde imidlertid mer denne Flornoy; han var med på å skape det som er blitt et årlig arrangement: Foire aux Fromages i byen La Capelle. Første helgen i september hvert år. Slik har det vært i over 40 år.

Dette er blitt et veldig populært arrangement og tiltrekkes av tusenvis av oste-connoisseurer hvert år. Særs kjent for konkurransen der kun kvinner kan delta: Spis så mye hvit ost du orker, Fromage blanc, i praksis betyr vel det Brie-typer av ost. Den som orker mest går av med seieren og premien er 30 flasker Champagne. Det er jaggu verdt et forsøk. Hvis du kvalifiserer til å delta da.

Men altså Explorateur, osten er rik og kremet med en konsistens som myk karamell, fudge, og med en hvit, myk, dunet muggskorpe. Som så mange av hvitmuggostene fra dette området så smaker det av sopp og skogsbunn.

Fløte er blandet inn i melken under produksjonen som gjør at dette blir en særdeles fettrik ost. Gjør seg godt på et ostebord, men med så mye melkefett skal den vel ikke spises hver dag i året.

Å drikke til? Som med de andre ostene fra Île-de-France så passer gode rødviner godt, men Explorateur egner seg veldig godt sammen med både ett og to glass Brut Champagne.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen