Ostekontraster

Jeg liker kontraster. Har vel noe med at jeg trenger litt variasjon. Ikke det at jeg ikke liker forutsigbarhet, for det gjør jeg absolutt. Har vel mest med at jeg ønsker å bestemme variasjonen selv. Både når og hvordan. Så veldig impulsiv er jeg ikke, unntatt av og til og jeg har regien selv. begyner du å skjønne tegningen?

Overgang til mainstream?

Så selv om jeg er opptatt av upasteuriserte oster, helst gårdsoster, så er det altså godt å falle inn i mainstreamfolden av og til og spise helt vanlig gulost.

Det er som jeg skriver annetsteds på bloggen om min familie som av og til når fjøsstanken i kjøleskapet blir for intens pent ber om litt Jarlsberg. Det kan sies mye om den, men noen liflige fjøsraromar utsondrer den ikke. Snill slik.
fromage de savoie
Så da er det av og til fantastisk godt, å bare gå over til motparten for å si det slik, og føle litt på hvordan det er å være der. Kontrast. Altså i ostemainstreamverden.

En gang i blant

Som i dag morges. Lørdag og det snør tett ute. Resten av familien sover. det er stort sett bare jeg som er morgenfugl. En kopp te. Rundtykker fra Åpent Bakeri, smør fra Rørosmeieriet og to tykker skiver Norvegia på. Det var vår datter som beordret Norvegia denne uken. Ellers veldig lenge siden den har vært i hus. Jeg innrømmer imidlertid at her var det bare osten som var mainstream. Rundstykker fra Åpent bakeri og smør fra Rørosmeieriet finner du dessverre ikke på det gjengse frokostbordet. Flere burde unne seg det en gang i blant. Og så teen da. Det var posete, Twinnings Rose garden kjøpt på Tesco i Lerwick. Ikke ofte jeg drikker smakssatt te, men denne er så dempet at det går.

Hvem fant på smakstilsetninger i ost?

Det er for øvrig en greie, skal noe smakstilsettes, så vil jeg gjøre det selv. Så jeg har ikke sansen for smakssatte oster, om det så er nøkkelost. Jeg vil ha rene smaker. Kommer ikke en gang inn under kontrastkontoen.

Rundstykke med smør og ost

Men dette rundstykket med smør og Norvegia som er en av de større ostekontraster jeg kan gi meg ut på, smakte sykt godt. Bare nevner det. Selv om Norvegia i grunnen ikke smaker så mye. Er vel derfor alle barn liker den. Det der hørtes ganske arrogant ut. Jeg er i grunnen ikke slik. Ønsker bare at folk flest av og til skal tre ut på den smale sti og oppleve noe nytt og spennende. Noe smakfullt. Dette kontrastbehovet mitt gjør at jeg helt garantert av og til går den andre veien. Kanskje møtes vi i krysningen. Da kan jeg gi deg noen gode råd. Vanlig det. Er du på vei ut på tur så er det ikke uvanlig å stoppe og spørre noen som er på vei tilbake fra tur om løst og fast.

Til slutt – vær vill og gær’n

Du kan starte med det lett tilgjengelige. Kjøp en vanlig Brie i butikken og en Brie de Meaux som de fleste dagligvarebutikker har (ikke lavprisbutikkene). Så smaker du forskjellen.

, ,

Ostekontraster Read Post »

Foran ostedisken

Er du en av dem som føler deg litt utilpass når du kommer inn i en ostebutikk og stiller deg opp foran ostedisken? I så fall er du nok ikke alene. Det gjelder de fleste av oss på ett eller annet område. Kan ikke si at jeg er er når jeg står foran ostedisken, men det kan jo være andre områder. Skjønt, hvis jeg er i et annet land hvor språket kan være en utfordring, så kommer nok usikkerheten hos meg også.

Her var det heldigvis få andre kunder. Reims.
Her var det heldigvis få andre kunder. Reims.

Så hva er det som gjør oss så usikre? Det er vel i hovedsak et par tre ting; at vi føler at vi har manglende kunnskap; kjenner ikke ostene, vet ikke forskjell på dem, vet ikke hva de skal brukes til og hva som passer til hva. Dernest er det lett å bli litt overveldet fordi det gjerne er så stort utvalg, og mange oster ser like ut. En hærskare av Chèvre, faste oster, hvitmuggoster, blåmuggoster samt noen med litt klissete skorpe som ser ganske uggne ut og som altså er rødkittoster, hva nå enn det er? Kitt brukte vi på vinduene i gamle dager. Skulle det være mange andre kunder også, så blir vi gjerne litt stresset av det. For hva vil nå de tenke om min manglende ostekunnskap? Men disse andre kundene er det imidlertid liten sjanse for at du kommer til å møte igjen. Så ikke bry deg med det.

Forberedt

Jeg er ikke der lenger. Tenker at jeg kan mer om ost en de fleste andre kundene rundt meg og av og til mer enn de som står bak disken også. En annen ting er at jeg er ganske forberedt når jeg kommer i butikken. Det betyr ikke at jeg går derifra uten ha gjort impulskjøp. Det er jo halve morro’a. Og til bedre vedkommende bak disken kan sine oster, til større blir impulskjøpene. Naturlig sammenheng der.

Så mens min kunnskap gjør at jeg slapper av, kan du likevel bruke det til din fordel og tenke at det er få der som vet noe mer om ost enn deg uansett. Og så er det nå slik at de som står bak disken elsker å øse av sin kunnskap og er således takknemlig for alle type spørsmål, enkle eller kompliserte. Og dess flere som tør å ta steget inn den spennende osteverden, dess bedre er det.

Vær deg selv

Så vær ikke verken redd eller beskjeden. Gå på med friskt mot. Du kommer til å få mange flere fantastiske osteopplevelser ved å handle ost over disk enn å plukke ferdigpakkede oster i super’n. Det kan nå bli en trist affære, selv om en del supermarkeder begynner å komme seg med hensyn til utvalg.

, ,

Foran ostedisken Read Post »

Brie de Meaux med trøffelkrem

Er det jul så er det jul. I fjor hadde jeg Brillat-Savarin med trøffel på nyttårsaften. Det ble en flott osteopplevelse, men denne er mer intens, kanskje litt i meste laget. Men for all del, dette smaker godt og er veldig staselig på «julebordet». Og hvis du har sansen for litt skarpe smaker så vet nå trøffel å gjøre inntrykk på sine omgivelser. Nå er Brie de Meaux en mye mer smakssterk ost en Brillat-Savarin så det bidrar godt i totalopplevelsen.
Brie de Meaux med trøffelkrem2

Magasin du Nord

Fikk den altså med fra København, en av få souvenirer ut i ost. Nå rakk jeg ikke å oppsøke de veldig spesielle ostebutikkene, det må sies. Vi var der på barnas premisser og slik ble det. Men litt ost fikk jeg handlet i kjelleren på Magasin du Nord, det lå liksom på returen til båten.

Hyggelig osteavdeling

En hyggelig prat med betjeningen i osteavdelingen, som med beklagelse måtte si at upasteuriserte danske gårdsoster ikke fant veien til dem. Nå ligger det en ostebutikk i Gothersgade, god gammeldags, så kanskje der; men det får bli til neste gang. Har ikke oversikt over danske gårdsoster heller, så kanskje er ikke utvalget det aller største? Det finnes kanskje noen dansker som kan opplyse meg?

Men denne Brie de Meaux med trøffelkrem kommer ikke til å vare til julen, og godt er det. Det kan sies mye om ost og holdbarhet, men en Brie trenger ikke ligge; når den er moden så er det bare å spise, ellers kommer salmiakken og tar den. Det ville jo være synd.

Denne nytes nok best alene, nesten som en slags konfektost å regne. Med et glass vin.

Å drikke til

Gjør seg som sagt best på egen hånd, bare med selskap av et glass vin. Og det kan godt være rødvin. En Chevrey-Chambertin opplever jeg som såpass robust at den tackler både osten og trøffelen. Fyldig årgangschampagne med litt alder vil også håndtere denne kombinasjonen.

Brie de Meaux med trøffelkrem i Oslo?

Selv om jeg handlet mitt eksemplar i København så tror jeg nok at den er tilgjengelig i Oslo også. Og for så vidt andre steder med en anstendig ostebutikk. Og disse stedene står på ingen måte tilbake for København når det gjelder utvalg. Men ost er rimeligere i Danmark.

,

Brie de Meaux med trøffelkrem Read Post »

Fikensyltetøy med Pære

Fikensyltetøy er faktisk det hyppigst forekommende søkeordet her på bloggen, så da tenkte jeg å kjøre litt reprise. Denne oppskriften har nemlig vært publisert tidligere. Både fiken og pære passer utmerket til ost, og det gjør det også når vi kombinerer disse to. Det fine er at du kan bruke tørket fiken. Det er tilgjengelig i rikelig monn nå i disse førjulstider.

Dette trenger du

1 pk tørket fiken ca 250 g
2½ dl vann
300 g sukker
100 g moden pære, skrellet og kuttet i terninger. Kjernehuset fjernes.
½ flaske flytende Certo e.l.

…og slik gjør du det

Løs fikenene fra hverandre og kutt i terninger. Pass på å fjerne det harde i midten, inkludert den lille stilkenden som oftest sitter på.
Hell over i en bolle og tilsett vannet. La hvile i et døgns tid, gjerne på et kjølig sted.
Deretter tilsett pærebitene og mos til fin masse med en stavmikser. Hell over i en tykkbunnet kjele og bland med sukker og la det koke opp. Rør rundt så du er sikker på at alt sukkeret har smeltet. Ta kjelen av platen og tilsett Certo, bland godt.

Hell over i glass. Pass på at de blir helt fulle. Snu glassene på hodet og la kjøle ned. (Fordel om du skrur på lokket først).

, ,

Fikensyltetøy med Pære Read Post »

Skroll til toppen