Oppbevaring av ost, et par regler.

Kanskje ikke noen rakettvitenskap dette, men det skjer da av og til at vi oppdager at vi har pakket inn osten feil. Tydeligvis. Bare overgrodd, eller på vei ut av kjøleskapet for egen hånd. Det siste er utvilsomt et resultat av lang tids ignoranse.

Det trenger ikke være slik. Lite og ofte er det noe som heter. Det kan gjelde for ost. Selv om du har kjøpt plastpakket ost, kan det være greit, når du først har åpnet den, å pakke den i vokset papir. Det er slikt papir som osten gjerne pakkes i når du handler på en ostespesial, for eksempel.

Det er å få tak i det. Du må kanskje lete litt.

Alternativt kan du pakke harde oster så som Parmogiano Reggiano i gasbind, nøytralt da selvsagt. Ikke rett fra en førstehjelpspakke der det lukter medisin lang vei. Et vanlig nøytralt bomulltøystykke vil også gå meget bra. Jeg har erfart at bakepapir fungerer fint, i hvert fall for midlertidig innpakking. Bakepapir har et lag silikon som kanskje fungerer på samme måte som voks. Bakepapir er dessuten veldig greit tilgjengelig.

Aluminiumsfolie er ikke slikt et sjakktrekk som vi kanskje tror. Best går det nok for blåoster, men litt vokset papir først og så folie vil være veldig bra.

Ost som er pakket i vokset papir kan med fordel puttes i en plasboks, gjerne av typen Tupperware, de er faktisk ganske gode på dette. Pass på ikke å blande veldig luktsterke oster med mer nøytrale. Har du først Tupperwarebokser i hus, så har du mange. En plasboks vil hjelpe osten å holde på sin naturlige fuktighet.

Kjøleskapet er et naturlig samlingssted for ost. Ta den imidlertid ut for å temperere den før du skal spise. En liten time holder for de fleste.

Har du ost liggende så sjekk inn av og til for å se at den holder seg godt. Det har den fortjent.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

2 hendelser på “Oppbevaring av ost, et par regler.”

  1. Nei, jeg har dessverre ikke det. Et amerikansk selskap som heter Formaticum har både papir og hendige poser. https://www.formaticum.com og jeg har prøvt å få kjøpe inn via dem, men har ikke lykkes.
    Du kan eventuelt sjekke hos Matcompaniet om det er mulig å kjøpe fra dem.

  2. Jan-Tore Egge

    Noen tips til konkrete utsalgssteder for vokset papir? Claser’n ser ut til å være utsolgt, og mange ellers leverer primært engros / i store pakninger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen