Hva er som å kjøre gjennom Skånes bølgende landskap? Flotte kornåkre og velholdte gårder med flokker av beitende hester. Min datter var klar til å flytte umiddelbart. Vi var på vei til Soldattorpets Mejeri som yster Hyby blå, kåret til Nordens ost 2016 på Nordisk ostefestival i anledning Kulinarisk Sydfyn tidligere i sommer. Men GPS’en var ikke med på at det virkelig fantes høye husnummer i Hyby Grindväg og tok oss derfor en god runde via begynnelsen av veien, hvor ellers Torups slott med sin vakre slottshave tronet, til vi fant et skilt med Gårdsmejeri helt i andre enden, selvsagt.
Nå kunne Soldattorpets Mejeri ha ligget hvor som helst, men universet ville det slik at det ligger rett utenfor Malmø og vi skulle forbi der på vei hjem fra Danmark. Det min datter og jeg opplevde som en lang tur på landet, mens resten av familien slappet av ved bassenget, viste seg på returen å være en fem minutters avstikker fra E6/E20. Men vi fikk nå sett litt, da.
Soldattorpets Mejeri
Mejeriet drives av Maria Tuveson Lindgren, som for øvrig er født i Oslo. Hun sa opp jobben som emballasjeselger, kurset seg og hospiterte hos diverse meierier før hun startet eget meieri i 2010. Om enn ikke nødvendigvis i en så strukturert rekkefølge, så hadde en drøm materialisert seg. Soldattorpet er et tun bestående av hovedhus, samt noen øvrige bygninger som blant annet huser både selve ysteriet og en liten gårdsbutikk. Melken får hun levert to ganger i uken fra en bonde i nabolaget.
I gårdsbutikken får du selvsagt kjøpt ost; i tillegg til Hyby blå, består det rene ostesortimentet av en pasteurisert hvitmuggost, samt to faste oster av upasteurisert melk. For ikke å glemme en annen av meieriets spesialiteter; ostekake. Slett ikke slik vi kjenner den, men bare ekstremt god. I tillegg et rikt utvalg av Olof Viktors produkter, samt syltetøy og marmelader og sikkert noe mer jeg ikke oppdaget. Jeg var mest opptatt av osten.
Nordens ost
Det var tross alt Hyby blå, Nordens ost, vi hadde kjørt en liten time for å få en smak av. For å gjøre litt stas på sine norske besøkende, åpnet hun et hjul. Det første som slo meg var hvor hvit den var i fargen, kumelk til tross. Normalt heller de mer mot off-white. Smaksmessig er det to ting som slår meg, og begge i positiv retning. Osten har ingenting av bitterheten som mange blåmuggoster ofte har, rett nok i varierende grad. Det neste er syrligheten. Pirrende. Og hun er bevisst på at melken skal få syrne godt før løpen tilsettes.
Hvordan kommer du deg dit?
Du kjører E6/E20 sørover i retning Malmø, tar av til Klågerup, kjører rett fram på Sallerupsvägen, som etter hvert går over i Malmövägen. Etter enda litt til, så tar du av til høyre inn på Flängevadsvägen som du kjører til endes, tar til høyre og du er på Hyby Grindväg. Ta av til venstre ved skiltet Gårdsmejeri, og kjør på grusveien til du står på tunet.
Unntatt sommeren, så har de kun åpent på lørdager. Men det kan du ellers sjekke ut på hjemmesiden deres.
Se også Andre oster!
Osten er ikke tilgjengelig i Norge, foreløpig. Men, hun selger gjerne ost til broderfolket.