Når en dør lukkes….

..ja så åpnes en annen. Slik fungerer det om du greier å komme deg over at en dør nettopp har lukket. Det vil si, en ny dør åpnes uansett om du får det med deg eller ei. Kanskje var det en så viktig dør som lukket at du ikke greier å ha blikket løftet og åpent for nye muligheter. Slik er det ofte. Men, nok livsfilosofi i denne omgang.

Sukk hjerte – Mont d’Or-sesongen er over..

..men brist ikke. Så inderlig viktig og skjellsettende er det ikke at sesongen for Mont d’Or nå må sies å være over. To grunner til det. I et litt lenger perspektiv så kommer den tilbake i september.

Geite-Mont d’Or

Men altså, når en sesong avsluttes, så starter en annen. Denne sesongen heter Cabrie Ariégeois. Det er geitemelk og det er Pyrenéene, Loubieres-området i Midi-Pyrénées, sydvestre Frankrike for å være litt presis. Den er til forveksling lik Mont d’Or. Kalles da også «Geite-Mont d’Or».

Så hvis livet ditt var i ferd med å bryte sammen nå, til og med vært hos Gutta som hadde sluttkampanje på Mont d’Or uten å få den, så finnes det altså en medisin fra foten av fjellene på grensen mellom Frankrike og Spania. Og i motsetnig til mye annen medisin så er denne ytterst velsmakende. Det er faktisk slik at du kan komme i skade for å synes at medisinen er vesentlig bedre enn den osten du savner. Sterkt vanedannende. All medisin har jo en eller annen form for bivirkning.

Spøk til side, alt er jo selvsagt et spørsmål om smak og behag. Det er dessuten ingen grunn til å sette disse to ostene opp mot hverandre. De er gode hver på sin måte.

Spist opp!
Spist opp!

Vi er helt starten av sesongen, så Cabrie Ariégeois er ikke kommet i noen ostespesial nær deg ennå. Men mine kilder forteller meg at den har begynt å komme til lager hos MonS i Frankrike, og da er det bare å trykke på og be butikken bestille. Dette er en ost som er verd å prøve. Ikke standard vare, og da må den bestilles.

Spises på samme måte som Mont d’Or; lunes gjerne i ovnen på 180 grader Celsius i 25 minutter. Men du ikke det; kan også avnytes kold.

Å drikke til

Hva drikker man så til denne osten da? Siden den kommer fra det området den gjør, så passer det fint med en hvit og tørr vin fra Languedoc-Roussillon. Så får du kanskje utvidet vinhorisonten din. Hva vet jeg? Ut over min lille anbefaling, så drikker du jo det du vil. Slik er det.

Har du smakt den?

Og har du smakt den så legg gjerne igjen noen smaksnotater i kommentarfeltet, også i tilfelle du ikke deler min smule begeistring.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen