Myrull – Norsk Chèvre

Det skjer litt på ostefronten når det gjelder ferske, myke, hvite geitoster. Det som i Frankrike heter Chèvre. Jeg er ikke så glad i betegnelser som Norsk Chèvre, heller at en ost er i Chèvre-stil. Men innenfor denne ostetypen skjer det uansett en del for tiden her til lands.

Det var vel Knuden som fikk det til å ta litt av, fokusmessig i hvert fall. Nå gikk nå dét som det gikk, men snart er den tilbake som Fjellgeit og i en annen form. I mellomtiden har vi fått både Håøya naturverksted og ChevKubbe, samt at Rundemellen vel har vært der hele tiden, om enn i en litt mer anonym tilværelse. Og flere er det nok også.

Myrull

Den siste som kom i hus her er altså Myrull fra Grindal Ysteri. En heller vellykket inntreden om jeg skal si det slik. En veldig velkomponert ost, fast i konsistensen, og med karakter i smaken. Ganske mild, selv om den setter sitt preg bakover i ganen sånn etter hvert. Men det fordrer at du liker stilen. Skal jeg ha noe å utsette på Myrull, så må det være formen, en litt kjedelig firkantet brikke. Der er franskmennene mer fantasifulle og tilvirker Chèvre i nær sagt alle mulige slags «geometriske figurer». Men det er nå smaken som er det viktigste, tross alt.
Myrull
Skorpen har behagelig muggvekst, med innslag av blåmugg, som muligens kommer av at de også lager blåmuggost på gardsysteriet. Økologisk og upasteurisert, så har jeg nevnt det også. Kan det bedre bli?

Grindal Ysteri

Grindal ysteri er et ungt ysteri. Gård har det rett nok vært drevet lenge der, men døtrene med familie fant visstnok ut at de ville flytte hjem og drive både gard og ysteri. Av det er det blitt et gardsbruk og et småbruk med henholdsvis kyr og geiter, samt da også et handverksysteri som yster nevnte Myrull, en blåmuggost som heter Råblå og en helt fersk og smørbar geitost som heter Jåblom. Jeg synes generelt det er lite å hente fra så ferske oster, men i matlaging og som grunnlag for å blande inn andre smakskomponenter er den fin.

Å drikke til

Til Myrull vil jeg anbefale en Sancerre, men den har såpass fylde at en hvit burgunder også vil fungere godt. Trenger imidlertid ikke være av de heftigste.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen