Mor Åse!

Nei vi snakker ikke om Peer Gynt men altså en ny ost fra Avdem gardsysteri på Lesja. Kjøpte den i går på min lille fredagsrunde til Fromagerie, men ble veldig i tvil da jeg kom hjem om den var fra Avdem for jeg fant ingen referanse til en på hjemmesidene deres.

Da måtte jeg sende en mail for å spørre, men utålmodig som jeg er hadde jeg ikke tid til å vente på svar, men det fant jeg klemt inn i en artikkel fra Gudbrandsdølen Dagningen 10.10.11. Der står det referert til Mor Åse som en ny ost som blir lansert denne høsten. Den er altså nå lansert!

Det er jeg da lurer på om dette er resultatet av et ystekurs på Lesja tilbake i februar med franske Eric Randu fra Montbardon (Haut-Provence). I en reportasje om dette kurset står det at nå ligger det en ny hvitost og modner på Avdem.

Hvorom allting er, vi har smakt ost på morgenkvisten, før vår 11-årige sønn dro av gårde på Silvakurs.

Norsk ost
Mor Åse
«Thumbs-up» fra ham. Det skal han ha. Jeg tenker umiddelbart på klosterost, noe à la Saint Paulin. Det er jo en veldig mild ost, det er dette også men den har mye mer smak. Først et elegant anslag av fjøs, deretter en fantastisk fylde. Osten er halvfast, kittmodnet, selv om de selv definerer den som en mykost, med noen kledelige små hull her og der. Blekgul på farge med en fast skorpe som du skjærer bort. Smelter i munnen og gir en veldig god følelse. Best er det om du spiser den uten noe brød eller kjeks. På sin måte er smaken litt sart.

Å drikke til: En moden Merlotbasert rødvin så som St. Emilion eller helst Pomerol. Også Cabernet Franc- baserte rødviner; da kan røde Loireviner være aktuelt. På den hvite siden en Riesling.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen