Godt moden Banon

Det skal jeg si at den var godt moden. Nesten så den svei i munnen! Banon, geiteost fra fjellene i Provence, pakket i kastanjeblader og sirlig knyttet sammen av hyssing laget av strå.
På engelsk har vi uttrykket «pungent» og det kan man trygt si. Ikke slik at den forpester kjøleskapet, på ingen måte, men smaksmessig er den voldsom. Får du litt ost på fingrene så sitter det i lenge, veldig lenge og gjennom noen håndvasker. Bortsett fra at den kommer fra annen type melk så minner den om en godt moden Munster, men Munster lukter også. Kan godt være at dette er en Gewürztraminer-ost, skal ikke se bort fra det. Tenkte uansett å prøve den til litt Champagne senere i dag.

Så finnes alltids muligheten for at den er overmoden rett og slett. Da blir jeg litt sur på Fromagerie. Sant skal sies at jeg ikke finner noen referanser til at den er så intens, geiten er borte rett og slett, og jeg har ikke smakt akkurat denne før, altså en Banon fermier fra Mons.

Personlig har jeg stor sans for markante oster, så det er ikke det. Men jeg lurte litt på om dette er som det skal være. Kan selvsagt dra og kjøpe en til for referansens skyld, men da får jeg heller vente litt til det har kommet inn en ny forsyning. Har opplevd noe tilsvarende med en Rocamadour. Hadde to, en var perfekt og den andre svei i munnen og var direkte ubehagelig. Det er organisk materiale, og det er vel med ost som med vin, det lever og utvikler seg. Heller det enn en ost som er plastpakket og sterilisert i alle bauger og kanter slik at det ikke smaker noe i noen retning.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen