Manchego – får får får?

En fin dag for å skrive litt om Manchego. Denne spanske sauemelksosten som er å få i alle butikker og som har slikt fint mønster på skorpen. En skorpe du må skjære bort for øvrig. Dette er La Manchas ost. Hele La Mancha er dedikert til Manchego-osten.

Passer vel godt til sauer dette området, ekstremt varmt om sommeren. Tøft, goldt og steinete landskap som opprinnelig het Al Mansha, som betyr vannløst land. Al Mansha er arabisk for øvrig så det var Maurerne som ga området dette navnet. Så har det utviklet seg til La Mancha, ikke den store skrivemessige forskjellen i hvert fall.

Er somrene hete så er vinterne kalde. Veldig kontinentalt med andre ord. Midt opp i dette lever altså Manchega sauene, spesielt tilpasset dette skiftende klimaet og den særdeles sparsomme vegetasjonen. Men det finnes trær for skygge om sommeren og huler for ly om vinteren. Slik er det innrettet. Naturen er fantastisk. Og under disse forhold blir det flott sauemelk som gir nydelig ost.

En hard ost dette, antar de fleste faktisk kjenner til Manchego. Det meste som blir solgt i Norge er nok pasteurisert, så for den upasteuriserte må du nok i en spesialbutikk.

Manchego har høyst varierende lagringstid, eller modningstid, så det er litt synd at man i norske butikker stort sett får bare gjennomsnittsvarianter. Skulle gjerne hatt noen forskjellige modningsgrader for å sammenligne. Her i Oslo kan man få litt forskjellig heldigvis.

Det tar tid å yste Manchego, litt omstendelig prosess med pressing og vasking i flere omganger før den går til lagring i alt fra 30 dager til to år.

Dette er som sagt en hard ost eller fast ost. Under skorpen er den blekgul, noen små hull og kanskje litt hvitprikkete. Kan godt være litt smuldrete. Jeg bruker av og til Manchego som erstatning for Parmigiano Reggiano til pasta. Gir litt mer typete smak synes jeg.

En mye kopiert ost, men bare Manchego har navnet preget inn i skorpen. Så se etter det.

Dette er en ost med fåresmak og saltsmak. Da passer det fint med litt syltetøy. I Spania spiser de ofte kvedesyltetøy, men det vet jeg faktisk ikke om finnes i Norge, i hvert fall i dagligvarehandelen. Dette er for øvrig oldtidsfrukten nordmenn glemte. Den må varmes opp eller lignende, er så godt som uspiselig som rå frukt. Som et alternativ kan jeg foreslå godt moden pære eller et pæresyltetøy.

Å drikke til: Til Manchego foreslår jeg en moden Rioja, kanskje til og med av det tradisjonelle slaget. Tempranillodruen dyrkes jo andre steder også i Spania og en moden Ribera vil også fungere veldig bra.

Velbekomme!

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen