Gruyère på grensen

Gruyère på grensen, hva betyr nå det. Vel dette er en alpeost og da ligger den på grensen, i dette tilfellet mellom Sveits og Frankrike. De fleste alpeoster lages her. Det har selvsagt opp gjennom tiden vært gjenstand for diverse konflikter. De fleste politiske. Bøndene lager sine oster uten å krangle så mye. OK, er det noen som kopierer så kan man alltids la seg irritere over det. Ganske forståelig i grunnen.

Gruyère er osten på bordet i dag til høyre. Har for så vidt vært det noen dager, men det ga meg inspirasjonen til å dra litt av historien, en slags i hvert fall. Gruyère er altså sveitsisk, derom er det ingen tvil. Navn kan jo alltids vandre og grensene var utydelige. Derfor dukket det opp en Gruyère de Comté. Ostene var like og det var vel praktisk.

I dag heter denne osten vel så gjerne Comté, er en veldig god ost, men lider kanskje en slags ublid skjebne fordi den en gang stjal en annen osts navn. Urettferdig i dag. At navn sniker seg over grensen er en ting, Gruyère er blitt etterlignet andre steder også. Når det er sagt, det er lov å produsere Gruyère i Frankrike. Sveits jobber faktisk med å lage en ny AOC som omfatter Gruyère både på sveitsisk og fransk side. Så da er det noen oster fra de traktene som er ganske like: Gruyère, Comté, Gruyère de Comté og så kan vi ta med Beaufort, veldig god ost det også. De tre siste definitivt franske.

Landsbyen Gruyère ligger i Sveits, og så langt tilbake som 1200-tallet omtales osten både i Sveits og Tyskland. På 1700-tallet er den viden kjent i Europa. Så det er altså to Gruyère, en sveitsisk som heter Gruyère Switzerland. Så er det Gruyère de Comté som også kalles bare Comté. I Hellas finner vi noe som heter Graviera (rett nok av sauemelk) og i Italia Gruviera, men den finnes ikke lenger.

Det er vel naturlig alt dette, med en så god ost. Så har du aldri smakt Gruyère så prøv nå det. Upasteurisert, selvsagt. Fast som de fleste fjelloster. Gårdsost i utgangspunktet, men blir i dag også produsert av spesielt godkjente meierier, i hvertfall i Sveits.

God fornøyelse.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen