GullChèvre det. Fant den på Flaneur Food på Briskeby her i Oslo og måtte erkjenne at jeg ikke hadde smakt den. Plukket også med meg litt Gruyère Alpage og et lite stykke Tomme de Savoie sånn for balansens skyld.
Chêvre d’Or er et veldig generisk navn så det gir ikke noen referanse til noe. Det gjør meg i utgangspunktet skeptisk. Den var imidlertid upasteurisert, det sto på emballasjen. Et godt tegn. Den var nemlig vakkert pakket inn fra produsentens side. Det var også en liten etikett som fortalte meg at den gikk ut på dato to dager senere. Hadde det vært på Kiwi så hadde jeg fått pengene tilbake pluss ny ost gratis. Dobbelt opp med andre ord. Dette var imidlertid konseptmessig ganske langt fra Kiwi.
Chêvre d’Or er tilvirket av et samvirke som heter Sèvre et Belle. Dette produsentsamvirket har holdt på helt siden 1893, så de er 120 år i år. Gratulerer! Holder til i Celles-sur-Belle, så der har vi nok litt av navnet. Det ligger for øvrig sørvest for Poitiers, øst for La Rochelle og nord for Cognac. Noe mer enn tre koordinater trenger du vel ikke. OK, i regionen Poitou-Charentes. Kjent nok når det gjelder Chèvre.
For så vidt et tidligere vindistrikt dette. Men phylloxera endret på det. Det skjedde ikke alle steder som ble heftig angrepet, men i dette området tok storfe og småfe over. Og meste kjent er altså området blitt for sine geitoster. Det er imidlertid en helt annen historie som ligger mye lenger tilbake i tid, om enn noe omdiskutert. Phylloxera er slik sett ganske nytt.
Sèvre et Belle lager for øvrig ganske mange pasteuriserte oster. Skal vel også tekkes noen kunder på andre siden av Altlaterhavet. Og hvorom allting er, så finner jeg ingen referanse til nettopp denne osten på hjemmesidene deres. Så her har vi et lite mysterium rett og slett. Men, tradisjonell skorpe og en fast hvit kjerne i midten som du kan se av bildet. Markert smak. Osten gjør seg best med litt brød og et glass vin fra Loire.
Det jeg også finner og som de er ganske stolte av er smøret de lager. AOC Charentes-Poitou. Veldig godt, sier de, med snev av nøttesmak som kommer av at fløten modnes fra 24 til 36 timer før kjerning.
Å drikke til
Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur Lie er jo fra et område ganske nærme. Ikke noen spesielt dyr vin dette og vil du gå opp et hakk så kan du prøve denne: Domaine de la Chauvinière Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie uten at du blir ruinert av det. Begge disse er nok i årganger rundt 2011 nå, og det er fint. Osten er ikke blodfersk, så da trenger ikke vinen være det heller.