Chabichou du Poitou

Altså, dette er Maurerenes fortjeneste. Det var de som lærte Gallerne å lage hvit geitost. Chabichou er til og med avledet av det arabiske ordet chebi som betyr ung geit. En beskyttet og upasteurisert ost som lages i et forholdsvis vidt område rundt byen Poitiers. Den ligger litt sør for Loire, ca. midt mellom Tours og La Rochelle ved elven Clain.

Den ser ut som en avkuttet kjegle og er en liten ost, veier omtrent 150 gram. Skorpen varierer på farge alt etter hvor lenge osten har vært lagret; fra gulhvit til mer rødlig mugg. Den er fast i konsistensen og fantastisk snøhvit i fargen. Dufter fint av geit og smaken er veldig mild, kremet og tilkjennegir et snev av nøtter. Blir tørrere etter som den modnes, da får den også mer markant geitesmak og mildheten forsvinner.

Chabichou du Poitou og Puilly Fumé (Foto: Gunnar Bløndal)

En sommerost på terrassen med et glass Sauvignon blanc dette. Så hvorfor skrive om den nå? Vel, jeg tenkte det kunne være flott å få et snev av sommer inn i denne mørke og grå novembersøndagen, i hvert fall her jeg sitter. Men siden det er november så kan det hende du heller kan prøve en rødvin fra Loire, gjerne som er laget på Gamay-druen. I Touraine finner du f.eks. nettopp det.

Velbekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen