Grana Padano vs. Parmigiano Reggiano

Går det av og til litt i surr mellom disse to? Hender det at du tror du har kjøpt Parmigiano Reggiano, eller Parmesan som vi ynder å kalle det og oppdaget at du har kommet hjem med Grana Padano? Det har nok skjedd de fleste. Er det så farlig?

Hva er så forskjellen mellom disse to? Vel på mange måter er de like, men først og fremst kommer de fra forskjellige distrikter av Italia, dvs. melken til Grana Padano kommer fra et langt videre område enn det Parmigiano Reggiano tillater. Sistnevnte er også gjennomgående lagret lenger. Dessuten er de regulatoriske kravene litt forskjellige.

Jeg mistenker norsk dagligvare for å prise Grana Padano som Parmesan slik at Grana Padano er uforholdsmessig dyr i Norge. I Italia er den nemlig ganske populær nettopp fordi den er ganske mye billigere enn Parmigiano Reggiano.

Grana Padano er også en beskyttet ost, den er dessuten veldig gammel, faktisk en av de eldste ostene med en historie som går i hvert fall 1000 år tilbake. I 1477, og ikke spør meg hvorfor akkurat det årstallet, var den ansett som Italias mest berømte ost.

Grana Padano vurderes generelt som av dårligere kvalitet enn Parmigiano Reggiano. Den er fastere enn sistnevnte og mye mildere i smaken uten så mye nøttesmak og ikke så tørr. Grana Padano er dessuten mindre salt enn Parmigiano Reggiano.

Litt av problemet i Norge er vel at det som finnes av Grana Padano er industriprodusert og pakket, så dersom vi fikk noen skikkelige eksemplar av arten så hadde den stått mer opp mot Parmigiano Reggiano. Det skal den jo også ha; den er upasteurisert, det gjelder også den varianten som du finner i alle daglivarebutikker i Norge; Zanetti.

Kanskje har den fått et litt urettferdig rykte. Jeg unngår den fordi den smaker lite. Slik er det.

Å drikke til? Noe lett og fruktig fra Italia, en Valpolicella for eksempel.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen