Cabri Ariégeois

Jeg så den i butikken forrige helg, men syntes den ble litt dyr. Kanskje det er denne prosenttollen som slår inn; myke rødkittoster lever et tollfarlig liv, jeg vet ikke. Fristende er den i hvert fall denne myke upasteuriserte geitemelksosten fra Loubieres-området i Midi-Pyrénées, sydvestre Frankrike. Tilsvarende Vacherin du Haut-Doubs eller det vi populært kjenner som Mont d’Or. Forskjellen er imidlertid melketype og området den kommer fra. Men kommer imidlertid i tilsvarende emballasje. Fantastisk flott geitesmak. Rødkittskorpe. Lagres en måned før salg. Blekoransj skorpe, blekhvit ostemasse. Varmes i ovnen på 180 grader i 25 minutter og spises med skje. Godt brød til. Kan brukes som en mini-fondue.

Cabri-Ariégeois
Cabri-Ariégeois

Jeg nevner dette fordi den er et godt alternativ til, eller tillegg til det vi altså populært kalle Mont d’Or. Spises som nevnt på samme måte. En hel liten ostefondue i seg selv. Noen brødbiter, en gaffel og osten. Alternativt bare med skje. Vin i glasset og en liten skarp en ved siden av. Kirsch helst.

Flere byer i Belgia

Det finnes flere slike alternativer. Vacherin d’Abondance fermier er en annen. Kommer fra ca. samme området som Mont
d’Or. Vinter- og vårost når kyrne står hjemme i fjøset. Straks de drar til fjells blir melken til Abondance. Av rå melk denne også.

Nå må jeg imidlertid innrømme at jeg ikke har sette denne osten i norske ostedisker. Det betyr ikke at den ikke eventuelt finnes. Mont d’Or er ganske hypet, og med god grunn; så det er ikke det. Men det finnes andre alternativer som er verd å prøve. Cabri-Ariégeois er til og med tilgjengelig. Har du noe spenst så tar du en av hver og sammenligner. Vacherin d’Abondance fermier må du kanskje på skiferie i de franske alper for å få tak i. En reise verd?

Å drikke til

En hvit og tørr fra Languedoc-Roussillon tenker jeg i utgangspunktet til Cabri-Ariégeois, men den vil passe til alle sammen. Alternativt noe godt hvitt av Chardonnaydruen.

Spist opp!
Spist opp!
Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen