Brillat-Savarin

Det hender at jeg trenger en ost som bare er god. Som ikke utfordrer noe som helst i ganen. Som er smakfull, rund og gir masse uten å kreve noe tilbake. Da blir det triple cream, pasteuriserte Brillat-Savarin. «Comfy cheese» ville amerikanerne sagt, uten at jeg tror det er et amerikansk uttrykk. Koseost.

Frodig

Trengte det i går. Det er ikke alltid jeg er klar for å bli smaksmessig utfordret, være liksom. Derfor ble det Brillat-Savarin. Myk, hvit og blomstrende. Litt fast kjerne, men utenpå der, så myk at skorpen nærmest ligger løs og bare flyter. Fløte og enda mer fløte. Det er godt.

Brillat-Savarin - myk og god.
Brillat-Savarin – myk og god.

Jean Anthelme Brillat-Savarin

Dette er en fransk ost, og ikke spesielt gammel eller med mange tradisjoner etter fransk målestokk. I følge Wikipedia først skapt rundt 1890 under navnet Délice des gourmets, men omdøpt på 1930-tallet av ysteren Henri Androuët til ære for Jean Anthelme Brillat-Savarin. Fransk jurist og politiker, men kanskje mest kjent, ute i verden i hvert fall, for boken (vi bør kanskje si verket): Physiologie du Goût (Smakens fysiologi). Den utkom faktisk anonymt i desember 1825, bare to måneder før hans død. Han var mest politiker, talte varmt for dødsstraff, som han syntes var både rett og rimelig, men rømte landet da han selv fikk en pris på sitt hode. Kom imidlertid tilbake til Frankrike etterhvert, han levde jo i en litt turbulent periode, var livsnyter, og utga altså boken Smakens Fysiologi rett før han døde. Og det er nok boken og ikke politikergjerningen som har gitt opphav til at han fikk sitt navn på en ost.

Skiftet navn

Brilliat-Savarin, familienavnet var Brillat, men faren skiftet navn da han arvet en hel formue av en gammel tante, mot at han tok hennes navn. Hva gjør ikke penger med folk. Om det var akkurat slik hun hadde tenkt det, i kombinasjon, vet jeg ikke, men hadde vel lite hun kunne si om det; død som hun var. De har kanskje gjort opp nå.

Siterte sitater

Ellers er det jo en god del sitater som vi kanskje ikke nødvendigvis vet kommer fra ham. Her er i alle fall ett: Un dessert sans fromage est une belle à qui il manque un œil. (En dessert uten ost er en skjønnhet som mangler et øye). Kanskje ikke det mest poetiske av sitater, men gir uansett klart uttrykk for at noe mangler. Derfor er det slik i Frankrike at det alltid serveres ost før desserten. Ost er ikke dessert.

Smaken

Smaken? Den er bare god.

Å drikke til

Champagne.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen