Bethmale fra Pyrinéene

Denne osten fra Pyrinéene, Midi-Pyrénées for å være eksakt kommer faltisk i tre varianter. Kumelk, geitemelk og en blanding av de to. Området er kjent for sine harde geitemelksoster, ikke som i Loire hvor de er myke og ferske. Veldig gode, men altså en annen type. Bethmale er et område, en litt uppdaget dal som tiltrekker seg skigåere, fjellvandrere og de som rett og slett bare liker vakker og stille natur. Men bare for de innvidde. Ikke noe turistmål dette.

Min ost er en Bethmale upasteurisert geitemelksost. Halvfast vil jeg si, kittmodnet og forholdsvis mild til geit å være. Lys ost, mange små hull og en tynn, men hard skorpe. Den kan du kutte bort. Mange geitoster både dufter og smaker av fjøs, men ikke denne. Så dersom du ser etter en hvit fast geitost uten ram lukt og smak av geit så har du et eksemplar her.

Bethmale halvfast hvit geitost

Bethmale geitost lages kun fra tidlig sommer til utpå høsten, regner med at det er det tidsrommet geitene går ute og beiter. Det er kanskje grunnen til smaken, som selv om den er mild, klart tilkjennegir at det er geit, og så litt krydder eller urter som nok kommer fra områdets flora.

Passer veldig godt i et ost og vin opplegg denne, men også som en av to tre oster som del av et godt måltid. Dette er en rødvinsost så den er jo en drøm for et hvert osteparty!

Hva skal vi så drikke? Rødvin som sagt, med frukt og tanniner. Fantastisk! Bordeaux er et godt område å utforske i sakens anledning. Det finnes andre områder også hvor vinene har tanniner. Pass imidlertid på at det ikke oser av eik. Med unntak av noen Parker-sleikere har de fleste Bordeauxviner vel integrert eik, så det burde gå bra.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen