Quesedilla – ventemat for store og små!

Dette får vi gjerne som ventemat hos et vennepar vi har. Vi har få venner der potetene koker og steken er i ovnen når vi kommer. Mer som en workshop det er lov å delta i og en hyggelig opptakt på kjøkkene.

Quesedilla spiste vi også ganske ofte da vi bodde i USA, men bare på restaurant av en eller annen grunn. Jeg synes det er en fantastisk god snack, men har aldri tenkt på å lage det selv før nå. Og så er det så ufattelig enkelt. Du får ha meg unnskylt hvis dette er noe du lager hver dag, og det bare er meg som er litt bakpå.

Ost er jo en vesentlig ingrediens her og for meg ligger mesteparten av opplevelsen der. En smaksrik ost vil gjøre mer av seg enn en nøytral.

Dette trenger du:

Tortillas (hvete eller mais), lomper eller potetkaker
Ost
Rødløk
Du kan fylle den med andre ting også så som skinke eller salami, bare fantasien din stopper deg her.

Slik gjør du det:

Sett stekeovnen på 200°C

Dekk halvparten av f.eks. tortillaen med ostehøveltykke osteskiver. Snitt noen tynne ringer med røkløk og legg på osten, ikke overdriv.
Derette bretter du den andre halvparten av tortillaen over osten. Lager noen flere hvis du vil det, legger på en stekeplate og setter midt i ovnen i ca 5 minutter eller til osten er smeltet. Ta ut, legg på skjærefjøl og skjær opp i flotte trekanter. Legges på serveringsfat og serveres. Borte før du aner det, og det tar fem minutter å lage mer.

Velbekomme!

Quesedilla – ventemat for store og små! Read Post »

Øl til Ost; del 2

Det er vel bare å kline til, så her kommer andre del av artikkelen fra Vinmonopolets faglige magasin Vinbladet nr 5/2011. Vinbladet anbefales, det er dessuten gratis.

Roquefort

En ekte roquefort er en smaksbombe av både salt, sødme og litt syre. Ølet som skal drikkes til må være konsentrert og rikt på smak. Sødme går fint mot den salte saueosten så lenge det er nok friskhet i ølet.

Øl som kan passe:
– Mørkt trappistøl fra Belgia.
– Stout fra England.
– Bokkøl fra Norge.

Gorgonzola

Det finnes både milde og kraftige varianter, men generelt er en Gorgonzola både salt og søt. Litt sødme i ølet er bra. Et maltpreget øl, gjerne med litt mørkere brent malt vil passe fint.

Øl som kan passe:
– Porter fra Norge eller USA.
– Bayer fra Norge.
– Stout fra England.

Taleggio

Denne middels kraftige rødkittosten er laget på kumelk. Fett, salt og syre i osten krever friskhet i ølet. De middels kraftige aromaene krever mindre fylde i ølet.

Øl som kan passe:
– Lambic fra Belgia.
– Pilsner fra Norge eller Tsjekkia.
– Pale ale fra England eller Norge.

Mozzarella

Mozzarella er en ferskost laget på ku- eller bøffelmelk. Det er en mild og litt syrlig ost som ikke bør bli overdøvet av ølet. Et lett, friskt øl med lyst maltpreg passer godt til.

Øl som kan passe:
– Wit fra Belgia.
– Lyst hveteøl fra Tyskland eller Norge.
– Lyst lagerøl fra Norge eller Italia.

Manchego

En slik ost har litt mer syrlighet og sødme enn en parmesan, men er litt mindre salt. Aromaene fra sauemelken er ganske milde og kan kombineres med et friskt og fruktig øl med lyst maltpreg.

Øl som kan passe:
– Pale ale fra Norge eller England.
– Saison fra Belgia eller Norge.
– Blonde fra Belgia eller Norge.

Takk til Vinbladet for å gi samtykke til å publisere artikkelen på min blog.

, , , ,

Øl til Ost; del 2 Read Post »

Øl til Ost; del 1

Vinbladet, Vinmonopolets eget blad som er vel verdt å lese hadde en artikkel om Ost og Øl i sin septemberutgave (5/2011). De hadde 10 anbefalinger, og jeg har fått lov til å gjengi dem. De første fem kommer her.

Comté

Dette er en ganske fast og middels kraftig ost laget på kumelk. Smaken er litt salt og fet. Til det vil det smake godt med et friskt øl som ikke er for bittert eller intenst.

Øl som kan passe:
– Lyst hveteøl fra Tyskland eller Belgia.
– Lys pilsner fra Norge eller Frankrike.
– Blonde fra Norge eller Frankrike.

Chèvre

Det er først og fremst syrlighet som betegner en slik geitemelksost. Konsistensen er fet og klebrig og den har aromaer av fjøs og geit. Det vil være godt med et syrlig eller friskt øl med lyst maltpreg til.

Øl som kan passe:
– Lambic fra Belgia.
– Blonde fra Norge eller Frankrike.
– Lyst trappistøl fra Belgia.

Brie

Brie har mange ansikter, alt fra den kraftige, modne varianten til den unge, milde. Den fete og kremete kumelksosten bør kombineres med et friskt og fyldig øl. Ølet bør ikke være kraftigere enn osten.

Øl som kan passe:
– Bayer fra Norge eller Danmark.
– IPA fra Norge eller England.
– Blonde fra Norge eller Belgia.

Camembert

En slik glatt og myk kumelksost er ganske mild og litt salt og syrlig. Friskhet i ølet vil rense munnhulen og et fruktig øl som ikke er for kraftig vil passe til.

Øl som kan passe:
– Bayer fra Norge eller Danmark.
– Pale ale fra England eller Norge.
– Saison fra Belgia eller Norge.

Parmesan

Parmesan er en kornete og fast kumelksost med salt smak og lang ettersmak. Den takler et robust øl med mørkt maltpreg og kraftig smak.

Øl som kan passe:
– Mørkt trappistøl fra Belgia.
– Brune fra Frankrike eller Norge.
– Porter fra England eller Norge.

Dette var første vers, mye god hygge her, neste vers kommer kanskje i morgen. Vi får se. Dersom du ønsker å få Vinbladet hjem i posten må du gå inn på Vinmonopolet og tegne et abonnement. Gratis til alt overmål.

Øl til Ost; del 1 Read Post »

Den store Nedturen?

Vi har vel alle opplevd det. Den fantastike flasken med vin som smakte så vidunderlig på en fortausrestaurant i «Syden» hvornå det enn er, men som falt helt gjennom da du kom hjem.

Skal ikke si at jeg har det akkurat slik med Sulguni, en ost fra Georgia som jeg har mange gode minner fra, der. Dvs i Tbilisi. Har spist masse av den der i byen, har også spist den ute på landsbygda og oppe i Kaukasusfjellene, da kunne den ha en tendens til å smake hakket for fjøsete etter min smak da. Tror nok jeg tolererer ganske mye mer fjøs i dag.

Så er det slik at vi husker denne osten som ganske fuktig, masse små hull som det piplet vann ut fra hver gang vi trykket litt på den. De vi har smakt her hjemme har vært mye tørrere. Altså ikke helt det samme. Det skal bli spennende å komme tilbake en gang og få kjøpe Sulguni på egen hånd akkurat slik som den var, tror jeg da.

Så var det brødet. Fint, tynt og ferskt. Alltid varmt. Som skapt for litt god ost, og tenker jeg litt ordentlig god spekeskinke. Du skal ikke se bort fra at den dagen vi drar tilbake så tar vi med litt godt modnet Emmental eller Seterost fra Brimi for å teste hvordan brødet smaker til disse to ostene. Samt litt Iberico-skinke. Bare for å teste selvsagt.

Når det er sagt, det hører med til de absolutte sjeldenheter at jeg tar med matvarer hjemmfra når jeg skal på tur. Det er jo en av grunnene til at jeg drar, for å oppleve det lokale.

, ,

Den store Nedturen? Read Post »