Ost i California

California er en markant aktør på ostefronten i USA. Det skjer en rivende utvikling, men det er stater som Oregon og Vermont som i dag står for nyvinningene. Mye av dette har selvsagt med ildsjeler å gjøre, som tar tak og dermed driver en hel ”industri” fremover. Det betyr ikke at California er uviktig, ei heller at de står stille utviklingsmessig, eller at de ikke har fremragende ost. Det er mange fantastiske idealister her. Ost i California, det er en reise verd.

Jeg har funnet frem til noen ysterier som hver på sine måte er markante og står i fremste rekke kvalitetsmessig for det amerikanerne kaller ”artisan cheesemaking”; håndtverksysting. Så er det mange flere langs California Cheese trail.

Ost i California

Det er to hovedruter for ost, en østlig og en vestlig, men ikke spesielt langt fra hverandre. Har også lagt ved et kart med vesentlig flere ysterier enn det jeg har tatt med. Begge rutene går gjennom vindistriktet Sonoma, så her er det mulig å kombinere selv om Napa er mer sexy som vindistrikt. I utgangspunktet ligger de fleste ysteriene mellom Petaluma i sør og Sebastopol i nord. Hver rute er ca. 80 km pluss avstikkere. Fra San Francisco airport til Petaluma er det 1 time å kjøre, samme til Napa, så avstandene er korte. Imidlertid ligger det noen ysterier utenfor disse rutene som er besøksverdige, men ligger for langt unna (Humboldt, Modesto, Crescent City).

Selv om alle disse ysteriene er håndtverksysterier, så er det ikke nødvendigvis små garasjebedrifter, det er tross alt Amerika.

Fire ysterier verd å nevne

Cowgirl Creamery. Har meieri både i Point Reyes og Petaluma. Startet og drives av to kvinner. Spesielt kjent for sin hvitmuggost Mt. Tam og rødkittosten Red Hawk. Driver økologisk. Holder også små kurs for besøkende. www.cowgirlcreamery.com

Matos Cheese Factory. Ligger i Santa Rosa. Startet og drives fremdeles av iden samme familien som i sin tid innvandret fra Azorene. Lager en ost som heter St. George som kan minne litt om engelsk ost. Har ikke egen hjemmeside.

Vella Cheese Company Ligger i Sonoma. På dette ysteriet ble Dry Monterey Jack skapt for første gang på trettitallet. www.vellacheese.com
Monterey Jack er også deres hovedattraksjon. Veldig kjent ost i USA.

Bellwether Farms. Lager to typer ost, Carmody Reserve som er Parmesanaktig samt en fast upasteurisert sauemelskost som heter St. Andreas. www.bellwetherfarms.com
Er veldig tydelig på at de p.t. ikke tar imot besøk.

Andre

Point Reyes Farmstead Cheese Company.
Familieysteri dette som mange andre. Opprinnelig italiensk familie som kom til California i 1904. Yster ost av egen melk fra 500 kyr. Håndverk, men ikke småskala. To oster, en blåmuggost, Point Reyes original Blue, om ikke den eneste så i hvert fall den første blåmuggosten å bli ystet i California. Upasteurisert!! Så har de en halvfast kumelksost, Toma som er pasteurisert. I tillegg en kumelksmozzarella som kun selges lokalt. Har mange aktiviteter og kjører både en dags kurs i hvordan lage enkle oster hjemme samt arrangerer kokekurs og arrangerer farm dinners for maks 20 personer.

Valley Ford Cheese Company
En sveitsisk/italiensk familie som har ystet ost i California i over 100 år. Lager typiske alpeoster, Asagio og Fontina-typer respektive. De yster til og med upasteurisert ost som er et godt tegn. Yster av egen melk fra 400 kyr.

Marin French Cheese Company.
Dette er USA’s eldste håndverksysteri og har holdt på siden 1865. Mens andre ysterier gjerne holder på med faste oster basert på sveitsiske og italienske tradisjoner eller geit og sauemelksoster av ymse slag, driver dette ysteriet med myke hvitmuggoster; altså Brie og Camemberttyper. Skal visstnok lage habile hvitmuggoster. Det kan jo bli mye faste oster.

Weirauch Farm and Creamery.
Her lager de sauemelksost med melk fra egne sauer, samt kumelksoster av melk fra gårder tett omkring. Som en kuriositet lager de også en sauemelkssåpe. Økologisk gård. Ostene er i utgangspunktet upasteuriserte, unntatt de variantene som har kortere modning enn to måneder.

Noen nettsteder

Napa tourist guide
Discover california
California bountiful

Du kan ellers lese litt mer Her.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen