Ost og vin – den blir fin!

Det hender at søkefraser setter meg på sporet av et tema. Et evig tilbakevendende tema er ost og vin. Hva skal man, hva kan man, hva må man, hva bør man drikke til ost. Først av alt, man ingenting her i verden. Det er bare noe man tror. Og man verken skal eller bør. Hva kan man drikke til ost er for så vidt greit, hva smaker best å drikke til ost er absolutt relevant. Og det finnes ikke et fasitsvar på det.

Ost og rødvin er bortimot uadskillelige blitt her i Norge. Men mange jobber med å avlive den myten. Og mange jobber med å overbevbise furet værbitt om at ost og hvitvin bør det være. Jeg hører delvis til denne gruppen, og har gitt opp å kjempe mot ost og rødvin på de månedlige møtene i Vinforeningen på Druen som jeg er et av 12 noble medlemmer av.

Så når vi vi prøver så godt som vi kan å ta livet av ost og rødvin, er det da slik at det er rake motsetningen som gjelder? Nei det er ikke slik; det er det som er så fascinerende.

Går du inn på Perler ovenfor og klikker på oster så kommer det opp et utvalg, på ingen måte fullstendig. Men disse ostene har gjerne en vinanbefaing. Det er også noen forslag til ost og vin servert som del av et måltid.

Det som kanskje er en viktigste kunnskapen du har om osten bortsett fra typen, er hvor den kommer fra og hva slags vin dyrker og drikker de der. Det blir sjelden galt.

Chèvre kommer ofte fra Loiredalen. Der er det mye hvitvin av Sauvignon blanc som gjelder. Det er en «match in heaven». Jeg glemmer aldri fransklærereen min på det franske kultursenteret her i Oslo beskrive den absolutte lykke som å sitte på terrassen i solnedgangen og spise Chèvre og drikke Sauvingnon blanc. Punktum.

Roquefort og Sauternes, Stilton og Portvin. Det er noen stereotyper som er fantastiske.

Det er en del oster som tar både hvitt og rødt. Det er ganske takknemlig.

Det som er å si om rødvin er at skal du først servere rødvin til ost på generell basis så er det noen oster du kan holde deg unna, så som Roquefort for eksempel. Men hold deg til lette fruktige viner. Det er tanninene i rødvinen som lager krøll som oftest. Derfor anbefaler jeg ofte Beaujolais, eller Vapolicella, eller røde Loireviner. Lunchviner kaller jeg gjerne disse. Lette og fine.

Serverer du ost som del av et måltid må du tilpasse osten slik at vinen som servres til ikke blir en nedtur i forhold til hva som er drukket tidligere i måltidet.

Det er ikke så vanskelig, bare bokmerk denne bloggen til neste gang du skal servere ost til deg selv eller sammen med hyggelige gjester. Så går du hit og finner litt inspirasjon. Har du en ostebutikk i nærheten, slik vi er så heldige å ha flere av her i Oslo, så spør i butikken. De har greie på det.

Alternativt kan du spørre meg, bruk kontaktskjemaet.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen