Osten og dens navn!

De fleste(?) oster har et navn. Alle har vel det. Og så tenker vi ofte at når en ost heter Stilton så kommer den derfra. Men kommer Stilton fra Stilton?

Nei, Stilton har aldri vært laget noe i nærheten av landsbyen. Det er riktignok i den senere tid funnet en ostepresse fra romersk tid, men det hjelper ikke. Derimot hadde Stilton en pub, eller vertshus om du vil, som typisk nok het The Blue Bell Inn. Det lå på ruten mellom London og det nordlige England. «Landlorden» på the Blue Bell Inn solgte ost både til kusker og passasjerer på vei nord eller sør. Derav navnet Stilton. Som en parantes kan nevnes at den osten som fikk navnet Stilton sannsynligvis ikke var samme osten som vi kjenner som Stilton i dag. Blåost ble den først mye senere.

Gorgonzola er oppkalt etter byen med samme navn, like ved Milano. Ikke fordi den ble laget der, men der var det et marked hvor den ble omsatt. Osten het i utgangspunktet Stracchino men ble ofte modnet og solgt i Gorgonzola. Opprinnelig ikke noen blåost dette heller, men slik ble det etter hvert. Kildene er litt diffuse, men noen vil ha det til at den osten som ble lagret i nettopp Gorgonzola etter hvert utviklet blåmugg. Resten vet du.

Edamer er oppkalt etter byen Edam. Det var der osten ble vokset før den ble eksportert ut i den store, vide verden. Siden osten både har lang holdbarhet og ble vokset var den populær proviant om bord på den hollandske flåten, derfor er den også blitt utbredt.

Så er det selvfølgelig noen oster som har sitt navn etter en by der de først ble laget, men som på ingen måte lages der lenger.

Tilsiter er en slik ost. Byen Tilsit ligger opprinnelig i Øst-Preussen, nå i den russiske enklaven Kaliningrad. I dag blir osten stort sett tilvirket i Sveits. Limburger kommer opprinnelig fra byen og området Limburg helt sør i Nederland. Ikke slik lenger. Nå lages den helst i Tyskland, osten Limburger. Limburger er synonymt med en «real stinker» som britene vil si. Så inderlig kopiert at det er blitt et problem for dem som fremdeles er igjen i området og som ikke vil bruke navnet Limburger i det hele tatt. Herve er en ost å se etter i så fall, fra belgisk Limburg.

Og slik kan vi nok fortsette, noen etter et område den kommer fra, noen hvor den ble solgt og Manchego etter Manchega-sauen. Og siden vi er der; Pecorino betyr rett og slett sauemelksost, og det er det jo. Chèvre betyr for øvrig geit på fransk. Slik er det.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen