Fromagerie Gaugry – Burgund

Det startet i 1946 i Brochon som ligger i Gevrey-Chambertin-området for de av dere som er mest opptatt av vin. Rett sør for sennepens by Dijon. Det var altså en mann ved navn Raymond Gaugry som startet det hele. Nå var ikke han noen ostemann som kom til Burgund for å lage ost. Det startet ikke der i det hele tatt, men det startet med melk. Det kan jo synes som et bra utgangspunkt. Han flyttet hit til det nordlige Burgund fra Berry; det er jo et osteområde godt nok og er hjemstedet til mang en god chèvre. Han flyttet imidlertid til Côte d’Or og begynte sitt yrke som en som kjøpte inn melk hos bøndene og leverte rundt til alle kjøpmennene i området.

Det var begynnelsen. Så hadde det seg slik at det var ikke alle dagene han fikk solgt all melken, og da er det vel grenser for hvor mye han greide å drikke selv. Så tanken om lage ost av den overskytende melken slo rot. Noe skikkelig greie på det ble det ikke før i 1950, da osten Ami du Chambertin så dagens lys. Inspirasjonen var Epoisse, av typen fermier, altså gårdsoster. Det var mange av disse små gårdsysteriene på den tiden. Ami du Chambertin var imidlertid noe fastere og mer smuldrete enn Epoisse. I utgangspunktet hadde vel ikke osten noe navn, men han brukte den som byttemiddel hos vinbøndene i området og syntes nok den passet til de lokale vinene. Dermed var osten døpt.

Det begynte i det små, men siden har Fromagerie Gaugry utviklet seg til et stort meieri, fremdeles i Brochon. Sortimentet har økt også til å inkludere både Epoisse og Soumaintrain som er en annen lokal ost fra Burgund, samt en ost som heter Petit Creux som er en Langres-etterligning. (Langres er en ost fra Champagne, for øvrig). Grunnen til Petit Creux er nok at Ami de Chambertin lages i Langres-former for å skille den fra Epoisse. Da kan de likesågodt lage en Langres(-type) også. Epoisse og Ami du Chambertin er kittoster og vaskes i Marc de Bourgogne, franskmennenes Grappa. Soumaintrain har naturlig muggvekst, mens da Petit Creux er kittost igjen. I tillegg har de et par-tre andre oster over samme lest.

Noen synes Gaugry er blitt for store og foretrekker Epoisse fra et av de mange gårdsysteriene. Det har jeg ikke smakt, men kan ha sympati med tanken.

Å drikke til: Dersom du etter å ha lest ovennevnte er i tvil hva du skal drikke til disse ostene så foreslår jeg en kopp te.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen