Ost i Norge

Vi vet ikke så veldig mye om hvor gammel osten virkelig er i Norge. Og noe historisk bokverk om ost i Norge i det perspektivet finnes ikke så vidt jeg vet. Før vikingetiden har vi veldig lite kilder som sier noe om det. I boken En Gourmets Guide til Ost snakker de om at nordmenn har vært et sjøfarende folk, som utvilsomt er riktig, og derigjennom har tatt med seg ystekunskapen hjem, blant annet fra Holland. Jeg finner ingen andre kilder som verken bekrefter eller avkrefter dette.

Over kontinentet

Anders Oterhold i boken Norsk ost har vel en teori om at kunnskapen om ost og ysting har vandret opp gjennom Europa fra Romerriket via Danmark og Sverige til Norge. Fra ca 800, og da snakker vi vikingetiden, har vi kilder som viser at husdyrhold har en sentral plass. Dette gjør det rimelig å anta at ost også har vært del av kostholdet, selv om det var smør som var det viktigste melkeproduktet på den tiden.

Så har vi funnene fra Polen som viser at det har vært osteproduksjon der fra så lant tilbake som rundt 8000 før Kristus. Det er ikke så langt unna geografisk, så vi skal ikke se bort fra at ost kan ha vært del av kostholdet her til lands i lenger tid enn tidligere antatt. Men, dette blir bare spekulasjoner.

Det som er interessant er at dette er på samme tidspunkt som vi har kilder som sier noe om osteproduksjonen i Mesopotamia. Skjønt osteprodukjon og osteproduskjon; mer at ungdyr som ble drept hadde koagulert diemelk i magen. Ost med andre ord. Skal nøye meg med å gi kredit til dem som valgte å smake på dette hvite faste stoffet i ungdyrmagen. Vi hadde nok uansett oppdaget osten, og om det var på samme måten det skjedde i Polen vites ikke.

Johan Ernst Gunnerus

På 1700-tallet beskriver biskopen Johan Ernst Gunnerus søtmelksoster som lages ved å tilsette melken løpe, samt surmelksoster som lages ved syrning. Sistnevnte er lettest å lage, bare å varme opp melken og tilsette surmelk og la det stå til, så kan du se hva som skjer. Ingrediensene finnes på de fleste kjøkken.

Rausjødalen samvirkemeieri

Organisert osteproduksjon startet i Norge i 1856 ved at Rausjødalen samvirkemeieri ble etablert. I Tolga i Østerdalen det. Produktet var det som omtales som sveitsisklignende Emmentalerost. Skal ikke tvære historien mer enn at det ble ingen suksess. Meieriet altså. Sveitserost har vi fortsatt med her i landet opp til denne dag.
Det var historien om ost i Norge på tre minutter; upretensiøs og uvitenskaplig.

Kilde/inspirasjon: Anders Oterholm: Norsk ost Tun forlag.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen