Picodon fra det sydlige Rhône

Det er nå rart med det når vårsola i bakkane blenkjer. Det bærer bud om vår selv om små tilbakeslag kommer; spesielt nå i mars. I dag er en slik dag. Det var kaldt og snødde i dag tidlig; nå skinner i hvert fall solen selv om temperaturen sliter med å krabbe seg over null.

Salige Ivar Aasen

Ut på veteren stundom han tenkte; gjev eg var i eit varmare land. Må innrømme at det er tanker jeg tenker vesentlig lenger enn bare litt ut på vinteren. Ganske langt fram på vårparten faktisk. Så som i dag. Selv om solen endelig har dukket frem skulle jeg gitt mye for et fortausbord, en flaske tørr og fruktig hvitvin, et par glass, en fersk Chèvre som for eksempel nevnte Picodon fra det sydlige Rhône og med lett og luftig brød til. I det sydlige Frankrike.

Sydover langs l’Autoroute du Soleil

Geografisk er vi nå et stykke syd i Rhônedalen men før elvens delta begynner å spre seg utover og hvor det er ganske fjellrikt på begge sider. Osten Picodon som har hatt AOC-beskyttelse siden 1983 tilvirkes både på østsiden (Drôme) og vestsiden (Ardèche).

Mange varianter

Picodon kommer i flere varianter. Den kan nemlig være fersk og den kan være lagret i varierende lengde. Så her gjelder det å lese etiketten om en sådan finnes å lese. Det er slett ikke sikkert. Porsjonsost som kan være fra 40 til 100 gram. De ferskeste er de tyngste naturlig nok. Navn som Picodon de l’Ardèche, Picodon de la Drôme, Picodon de Crest (kanskje den flotteste), Picodon de Dieulefit og Picodon du Dauphiné som er ekstra vellagret. Kommer sogar i olivenolje med laurbærblad.

Geiter er som kjent altspisende. Vi som har kjørt over fjellet fra øst til vest eller omvendt i gamle dager vet at om vi stoppet for en rast så var geitene der med en gang for å tigge. Salt og tobakk var spesielt populært. Slik også med disse geitene her i det sydlige Rhône, de spiser det som er tilgjengelig oppe i fjellene og det setter gjerne av noe smak i osten. Så om den har litt krydderpreg så er det ingen tilsetninger fra menneskelig hånd. Det er slik vegetasjonen er i disse områdene.

Anbefaler fermier eller artinsanal, håndverksoster med andre ord. Industritilvirkete, som er lov, er ikke interessant i min verden i hvert fall.

Å drikke til

Jeg vil anbefale enkle hvite viner fra det sydlige Rhône. Det finnes noe mer heftig hvitt fra Rhône også både smaksmessig og prismessig, da må du i så fall passe på at osten er av det lagrete slaget slik at intensiteten i osten og vinen matches. Har tatt med noen ekempler på ikke altfor dyre hvite viner fra syd-Rhône. Ch. de Campuget Tradition Blanc. Ferraton Père & Fils Samorëns Côtes du Rhône 2011. Guigal Côte du Rhône Blanc 2011. De er nok bestillingsviner alle sammen. En ferst baguette til trenger du nok ikke bestille. Imidlertid, Beaumont de Gras Côtes du Vivarais 2011 er alminnelig tilgjengelig og vil ikke ruinere lommeboken.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen