Hva slags brød til osten

Skrev for noen poster siden om ost og brød med vekt på baguetten. Og nettopp baguetten er et fantastisk all- roundbrød som går flott til ost. Men spesielt i dagens marked der mange håndverksbakerier har dukket opp er også utvalget av andre typer brød stort. Skal ikke gå inn på alle typer, men noen egner seg veldig godt til ost, og kanskje litt forskjellige oster.

En slags brødhistorie

Litt brødhistorie uten å skulle bli pretensiøs. Jeg har vokst i ei lita bygd på Sunnmørskysten. Historisk kjent, men det er en annen sak. Rundt 900 folk bodde der, marginalt flere i dag. Vi hadde baker med eget utsalg. I kommunesenteret var det to. I dag er det ett utsalg igjen, ikke bakeri, utsalg. De store regionale bakeriene tok over. Brødet ble industrialisert, og det var en tid da kjedene brukte brød som lokkevare og dårlig kneipbrød kostet kr 2,95 eller noe slikt. Det ferske brødet fikk du i form av bake-off på besinstasjonene. I dag virker det i hvert fall som kjedene tar brød på alvor selv om ikke alt er like spennende og ferskt. Det er vel ikke alle kundene som har behov for spennende brød heller for å si det slik. Noe innovasjon har skjedd, men jeg vet ikke om det er i et totalt perspektiv eller innovasjon i forhold til den perioden for ikke så lenge siden da mange gjorde mye for å ødelegge brødet. Standarden på brød i butikk har kommet seg, og prisen også. Det vi imidlertid ser er at pendelen svinger tilbake, de små bakeriene er på full fremmarsj. Det er et marked der. Det er rom for nisjer. Heldigvis.

Håndtverksbakeriene

I dag er det altså til dels en helt annen virkelighet. Håndtverksbakeriene har dukket opp og baker fantastisk brød. Noen mer profilert enn andre. Jeg tenker både på Åpent bakeri og Bakeriet i Lom. Andre finnes selvsagt også. At behovet er der ser vi på køene og at brød leveres både hit og dit. Flott. Det fine med dette er at utvalget er blitt større. Også i dagligvarebutikken.

Hva slags brød til osten

Gitt det store utvalget av brød vi har så kan det av og til være valgets kval å velge brød til osten. I det ligger det at jeg foretrekker brød fremfor crackers. Valg av brød kan gjøre at kombinasjonen løfter både brødet og osten. Og det er vel det vi vil, at de sammen går opp i en høyere enhet. Gjerne også sammen med vin. Treenigheten.
Du har alltid valg; for eksempel om brødet skal komplettere osten eller om det skal være en kontrast. Begge deler kan være like bra. Sistnevnte kan det være morsomt å eksperimentere med, mens førstnevnte er trygg og god.

Noen kombinasjoner jeg liker

Valnøttbrød, og det er stort sett valnøtt som fungerer best her; til chèvre, cheddar og blåmuggost. Nå kommer jo chèvre-sesongen for fullt så det kan være noe å prøve. Også grillet; både brød og ost.

Fruktbrød. Da snakker vi aprikos, rosiner og slikt, altså tørket frukt. Dette brødet kan også gjerne være mørkt. Veldig allsidig dette og går godt med mange typer ost. Frukten har sukker i seg og matcher det ofte litt salte i osten. Går flott til både ferske oster, rike såkalte triple-cream og de veldig smaksrike og til dels «stinkende».

Olivenbrød er, uansett ost eller ikke, en av familiens favoritter. Passer til faste litt salte sauemelksoster, og da er det Pecorino som står fremst. Dette blir gjerne salt på salt så prøv med noen dråper Vincotto-eddik på. Det er vel knapt for eddik å regne, så innkokt og søt som den er danner den en fin kontrast til det salte i osten og olivenen. Også Feta. En gresk salat med olivenbrød til. Prøv det du.

Baguette. Dette er jo klassisk og som sagt skrev jeg om baguetten for litt siden. Passer til all ost, men skal du virkelig nå de store høyder så match den mot en perfekt modnet Brie eller myk rødkittost.

Landbrød. Til klassiske modne fjelloster. Osten er rustikk og brødet likeså. Av og til med godt smør også. Har du brød men ikke ost? God olivenolje og litt fingersalt. Ren nytelse.

Da er det bare å hive seg på sykkelen til baker’n.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen