Munster og Munster

Copy cat?

Munster og Munster fru Blom. Så det må jeg bare si med en gang, navnekopiering liker jeg ikke. Like lite som Brie kommer fra Dovre kommer Munster fra Haugaland. Så mitt råd til Haugaland meieri er å skifte navn på osten. Finne deres egen identitet. Må gjerne si at dette er en rødkittost av Munstertype.

Haugaland meieri's Munster
Haugaland meieri’s Munster
At osten dere kaller Munster er en Munstertype er det lite tvil om. Jeg synes til og med det er ganske vellykket. Den lå på kjøkkenbenken da resten av familien kom tilbake fra familietreff på Kongsberg. Spørsmålet kom før de hadde kommet i hus. Vel, en ost kan stinke selv om det ikke er Munster-type, og det er mer som må klaffe enn akkurat duften. Men denne type rødkittoster stinker gjerne, være seg Munster, Epoisses eller Soumaintrain for å nevne tre kjente.

Haugaland er et forholdsvis nytt ysteri. Har ikke egen melk og det er vel litt av grunnen til at melken pasteuriseres. Dessuten litt byråkratiet. Dessverre. Økologisk, og det er jo flott.

Smaker det som Munster?

Mitt eksemplar var vellagret. Temmelig skarp i smaken. Mildner litt hvis du tar den på en stykke brød, og gjerne med litt karve på. Jeg bruker ikke det. Ikke brød heller for den saks skyld.

Haugaland
Haugalandost
Det er nå min greie. Smaker melk og fjøs. Drar seg til bakover i ganen, fyller hele munnhulen. Joda det smaker. Lett rennende etter å ha stått på kjøkkenbenken en stund. Var litt kræsjet etter å ha ligget nederst i sekken. Fargen er fint blekgul, ostemassen likeså. Spiselig skorpe; litt al dente.

De tilvirker også en tilsitertype på meieriet samt fast yoghurt.

Å drikke til

Det er klassisk med Gewurztraminer, men det går fint med en Riesling også, gjerne fra Alsace. Fint om vinen har
litt fylde. Skal tross alt matche osten. En øl passer også fint, spesielt om du spiser osten med karve. En god blonde.

Vel bekomme.

PS. Prøv den med bakt potet, litt finhakket løk og en salat ved siden av. Det er i hvert fall vanlig å spise originalen slik.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen