Bleu d’Auvergne

Postkontoret på Hagan i Nittedal er lagt ned. De hyggelige damene der er nok arbeidsledige. Slik er det i Posten. Mega Hagan har fått post i butikk. Ingen av damene fra Posten er der. Post i butikk betyr at jeg av og til må til Mega. For å sende brev og slikt.

Måtte det i dag. Dermed bar det inn på Mega også for å se meg rundt. (Har vært der mange ganger før.) Masse ost på tilbud. Noe pga dato, men slett ikke alt. Rett nok ikke all verdens interessant.

Supermarkedsost

I tillegg til et lite stykke Brie de Meaux så innså jeg der jeg sto at jeg ikke har smakt Bleu d’Auvergne. Det er jo en kjent blåmuggost fra Auvergne, altså Massif Central i Frankrike. Pasteurisert selvsagt på Mega. Og stort sett de fleste andre steder. Den er ganske tilgjengelig i Norge. Enten tar kjedene den inn selv, eller så er det en av de store importørene. Alltid pasteurisert. Det trenger den nemlig ikke være. Den kommer i to varianter. Upasteurisert og pasteurisert.

Selv om den hovedsaklig er rund, som en lang sylinder, kommer den også i en rektangulær eksportutgave. Den runde som er mest interessant kommer i en stor og liten størrelse på hhv 2-3 kilo og opp til ett kilo.

Pasteurisert industriost

Min ost er nok en industriost. Kommer rett nok også som kooperativ-utgave, men har vel små illusjoner om at dette er en av dem. Til alt overmål finnes håndverksoster og noen eksemplar som er laget oppe i fjellene. Disse er selvsagt upasteuriserte. Får se etter et slikt eksemplar i en av ostespesialene. Har vel stort alltid observert pasteursierte eksemplar av denne osten, og da er den nok blitt slettet fra radaren. Uansett så har den AOC-beskyttelse, og det har den hatt siden 1975.

Håper imidlertid den er skåret fra et stort eksemplar fordi den skal lares i minimum fire måneder men småtassen skal lagres bare to uker. Forskjell på det.

Kumelk.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen