Barcelonas Formatgeria La Seu

Det var tilfeldig at jeg kom over denne butikken. Det er disse amerikanerne, det er jo noen som har sansen og deler sine erfaringer på nettet. Derfor kom jeg over den bitte lille ostebutikken Formatgeria La Seu. Bortgjemt i en smal gate i gamlebyen i Barcelona. Alle gater er vel smale der, forøvrig. Og der har den holdt til en stund, siden rundt 2000 en gang. Men det er bare fem minutters spasertur fra Ramblaen og i disse smarttelefon/gps-tider er ikke det en utfordring i det hele tatt. Mer å oppdage at du faktisk står rett foran butikken i all sin beskjedenhet.

Formatgeria La Seu
Formatgeria La Seu

Til alt overmål er det en skotsk kvinne som driver den, Katherine McLaughlin, ja som han musikeren. Har til og med vært på konsert med ham på Kalvøya for mange år siden. Antakelig ingen forbindelse ut over navnet; McLaughlin er et forholdvis vanlig navn i Skottland.

Siesta

Butikken holder stengt en liten stund på ettermiddagen. Jeg tok nok det litt for bokstavelig, nordmann som jeg er, så ti minutter før stengetid holdt ikke. Da var butikken allerede stengt. Men en sen lunsj og tilbake litt over klokken fem om ettermiddagen en lørdag hjalp. Da sto damen der i egen person og veiledet ut i spanske og katalonske upasteuriserte gårds- og småskalaoster.

No oversell

Der jeg har en tendens til å vise litt for stort magemål, så skalerte hun ned med beskjed om at jeg skal spise dem opp også, før jeg blir lei. Slik sett fikk jeg redusert både vekten og regningen uten på noen måte å føle på at jeg fikk med meg for lite ost hjem.

Små og ukjente oster

Jeg var ikke på jakt etter de store og kjente. Hadde med liste over spanske PDO-oster, altså med opprinnelsesbeskyttelse. Jeg fikk med noen av dem også, i hvert fall som var upasteuriserte. En småskala Mahón fra Menorca, en upasteurisert Manchego fra et Kooperativ i Ciudad Real med en hyggelig henstilling, på en etikett jeg fikk med meg, om å spise osten innen to år. Det hadde vært noe for Mattilsynet det.

Så var det de andre. Tre geitoster av Chèvre-typen. Gårdsoster og veldig gode. Ferske, friske og syrlige. Jeg var i butikken på lørdags ettermiddag og da begynte det å minke noe. Hun kjøper inn oster hver uke og passer på å gå mer eller mindre tom for å holde ferskheten. Tirsdag er en dårlig dag for da har hun ikke helt fått fylt opp ennå. Hun holder stengt søndag og mandag.

geit og sau

Hadde vel ventet litt mer kumelksoster, men faktisk er det bare Mahón som stiller i den kategorien av . Resten er av melk fra geit og sau.
Skal komme litt tilbake til disse ostene etter hvert. Hun hadde nok flere, men de var pasteurisert. Ikke det at utvalget var stort, en 15 -20 forskjellige oster. Det holdt.

adressen

Er du altså på vei til Barcelona så er dette adressen: Carrer Dagueria 16, Barcelona
Telefon: +34 934126548 Hjemmesiden finner du her: www.formatgerialaseu.com

Og er du ikke så velbevandret ut i ostenes verden; kjøp om ikke annet med deg litt skikkelig, håndverkstilvirket Manchego av upasteurisert (saue)melk og smak forskjellen i forhold til det du finner i gjengse norske dagligvarebutikker.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen