Noen spanske oster

Sitter her med noen spanske oster som jeg må ta for meg av. Enkelte har jeg smakt på allerede, blant annet en veldig god Chèvre-type; Veigardarte de Cabra. En upasteurisert perle av en ost fra produsenten Joaquin Villaneuva Casado i landsbyen Ambasmestas, Bierzo, Castilla y Léon nord for Madrid.

Muriciano-Granadina

Han får geitemelk fra noen nabobønder som driver økologisk alle sammen. Bedre blir det vel knapt. Og om du er spesielt interessert i slikt; rasen som gir gir melk til denne fantastiske osten heter Muriciano-Granadina. Så vet du det.

Veigardarte de Cabra
Veigardarte de Cabra

Nå er ikke denne produsentene mindre enn at han greier å få av gårde noen oster til USA også, men de er altså pasteurisert. Kronglete spør du meg. Sikker på at vi her i landet kunne tatt det volumet i upasterisert form. Men han får nå styre på. Den osten som blir solgt lokalt i Spania er i hvert fall av rå melk.

kubbe

I tillegg har jeg en annen ost fra samme, men denne i kubbeform og nok litt eldre, for den satt skikkelig i munnen. Kanskje litt for skikkelig etter min smak og til denne type ost å være. Kan godt spise skarp ost jeg, men Chèvre-type skal heller være fersk og litt syrlig. Når det er sagt, denne har en godt utviklet muggskorpe og første stykket var naturlig nok helt på enden så det ble vel mye skorpe og lite ost, den roet seg da jeg kom lenger inn.
SONY DSC

Uansett har den et snev av skarphet i seg. Men altså, hva gjør man da? Bittelite grann kirsebærsyltetøy og et glass Allram Gruner Veltliner gjorde susen. Tok bort skarpheten og løftet opplevelsen et betraktelig antall hakk for å si det slik. Av og til trenger selv ost litt hjelp. Så er det min skyld at osten har ligget nesten fjorten dager siden jeg kjøpte den, det er en stund det for denne type oster.

Å drikke til

Skal ikke se bort fra at en Casa Maria Sauvignon Blanc 2013 passer godt inn her. Spansk og av Sauvignong blanc og ikke minst fra samme området, Castilla y Léon. Om du synes den vinen er vel typete, så finnes det gode spanske hvite fra Rueda, Castilla y Léon det også, men gjerne på en drue som heter verdejo. Litt rundere i kanten enn ovennevnte Casa Maria. Kanskje noe undervurdert og lite kjent dette området, men veldig drikkbare til en absolutt overkommelig pris.

Tilgjengelighet

Har ikke sett disse ostene i Norge, men har inntrykk av at halve Norge til en hver tid er i Barcelona og da er det alltids Formatgeria la Seu.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen