Mahón

Fra Menorca denne osten. Balearene. Mahón eller Maó som den kalles lokalt. Nå er det en grunn til det. Hovedstaden på Menorca heter Mahón eller Maó på catalansk. Ganske fast ost, som lett smuldrer. Upasteurisert kumelk, men den kan til tider ha iblandet melk fra både geit og sau, om enn ikke nødvendigvis alle tre på en gang.

Mahón - Maó
Mahón – Maó

Skorpen vaskes i paprika og er derfor ganske rødgul. Den ble behendig tørket av da jeg kjøpte min ost og ga en hard, men tørr og fin skorpe. Praktisk. Den skal du bare skjære bort. Selve osten er blekgul, kompakt i konsistensen med noen få hull konsentrert i midten, litt større varianter av cheddarsprekker. Smuldrer ganske lett. Har aldri prøvt, men det forekommer meg at denne osten smelter godt. Hamburger neste?

tradisjonell anvendelse

Tradisjonelt spises osten med god olivenolje, kvernet sort pepper og estragon. Greier ikke helt å forestille meg det, men skikken har tydeligvis overlevd, så da smaker det vel godt da.

På den annen side, og det kan ikke osten noe for, mye av den industrielle produksjonen går til produksjon av smelteost. Tubeost, kall det hva du vil.

tilgjengelighet

Mahón er å få tak i her i Norge av og til. Pass bare på at det er en artisan-variant.

Å drikke til

Cava for eksempel, men også som jeg gjorde i dag, en lett og ukomplisert catalansk rødvin.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen