StoreVelten og vår egen StoreVelten

Som du kanskje har fått med deg tidligere, var altså hele familien på tur til Hallingdal og Rueslåtten ysteri i august i fjor der vi forvandlet rundt 650 liter stølsmelk til fire stykk StoreVelten.

Det betyr at StoreVelten er en ganske stor ost; veide godt 20 kilo hver seg da vi forlot dem. Ett år senere har de nok mistet en del fuktighet og dermed vekt vil jeg tro. Fikk beskjed fra Jarle Rueslåtten under NM for lokalforedla mjølkeprodukter at han hadde med akkurat den osten til Matstreif, som om jeg ville smake, måtte jeg komme innom.

August 2015

Vi hadde en særdeles hyggelig helg rett før skolestart i august i fjor. Tur til stølen for å hente melk og ikke minst hilse på bølingen ble det også. Da hadde vi fått med oss hele ruta fra jur til ystekar og skulle altså bruke søndagen til å forvandle melken til ost. Fantastisk.

StoreVelten
Ego og StoreVelten

Da vi forlot ysteriet var ostene nesten klar til å legges til modning, de skulle bare ligge i press en dag eller to først. Deretter har de ligget og godgjort seg i litt over et år, før en eller flere ble tatt med til Oslo og Matstreif nå i september.

StoreVelten ikke med i NM

Jeg synes jo det var utrolig leit at Rueslåtten ikke melde en av ostene på NM, og det tror jeg de syntes selv også etter som de fikk smakt osten skikkelig godt. StoreVelten fra den helgen i august 2015 smaker knall. Selvsagt gjør den det, jeg har vært med å yste den selv.

Høytid

Derfor ble det et snev av høytid i stua da Tia og jeg kom hjem fra byen søndag ettermiddag, medbragt vår ost! Det er ingen i min familie som nøler et sekund med å si fra hvis det er en ost som ikke faller i smak. Her ble det bare godord.

Fin og nøttete i smaken, rund og lang. Osten er gjort på helmelk så den har ikke snev av tørrhet. Smelter nærmest i munnen. Konsistensen er kompakt og hullfri, ganske gul i fargen. Noen krystaller som gjør at det knusper mellom tennene, det er godsaker, det.

Å drikke til

Chardonnay vil jeg si, og da er det to områder det står mellom. Burgund eller Jura. Selv om jeg altså vil foretrekke hvitt, så tåler StoreVelten rødvin, men ikke drep opplevelsen med en overdose eik og tanniner.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen