Curé Nantais – en «ny» ost fra Loire

Neida, den er slett ikke ny. Men den var ny for meg, og kanskje var det første gang i Norge også. Nå trenger det selvsagt ikke være slik at bare fordi jeg ikke har oppdaget den før, så er den ny her til lands. Men historien til Curé Nantais starter for godt 200 år siden, under den franske revolusjonen. Eller gjorde den det?

Hørt den før?

Det er noe kjent med at det kom en kar farende under den franske revolusjonen og som tilfeldigvis hadde med en oppskrift på ost. Det sies at det var slik vi fikk Camembert også. Han var visst prest han som fikk husly hos Marie Harel og dermed ga sporen til Camembert som vi kjenner den i dag. Da var de vel på flukt begge to. Han presten som kom til det vestlige Loire ga opphav til osten Curé Nantais. En rødkittost. Curé betyr prest, for øvrig.

Stemmer ikke helt for Curé Nantais

I følge litt mer pålitelige kilder stammer osten fra 1880 og byen St Julien-de-Concelles, der den ble skapt av presten Pierre Hivert. Navnet var Régal des Gourmets. Først flere år senere fikk den navnet Curé Nantais, som en hyllest til mannen som skape den. Blir tilvirket på et håndverksysteri i byen Pornic som ligger helt ute ved kysten sørvest for Nantes.

Selve osten

Curé Nantais kan ha visse likhetstrekk med Saint Pulin, men er kraftigere. Noen hevder den kan måle seg med Epoisses eller Livarot i fylde og aroma, men det er jeg ikke enig i. Jeg synes det er en fantastisk god ost, men mildere både på duft og smak enn de to nevnte. Imidlertid, definitivt en rødkittost. Ystingen er tradisjonell med bruk av rå melk og kalveløpe, som de alltid har gjort. Vaskes i saltvannsoppløsning eller Muscadet-vin annenhver dag i løpet av modningstiden som er på fire uker.

Den kommer ellers i tre varianter. En kvadratisk med avrundede hjørner, som er originalformen. En stor og rund variant, samt en liten og rund som er vasket i Muscadet. I tillegg kan den fås med ulike smaker, som ymse urter og tang og tare. De ligger tross alt ved kysten. Jeg foretrekker imidlertid min ost naturell. Er ikke så glad i alskens smakstilsetninger, jeg. Det forstyrrer smaksbildet.

Tilgjengelighet

Skal til Loire til uken, så jeg regner med å finne den der. Ellers kjøpte jeg mitt eksemplar her i Oslo, så tilgjengeligheten er der. Det var den store for øvrig.

Å drikke til

Det sier seg vel nesten selv, hensyntatt region og tilvirkningsmåte. En Muscadet med andre ord, kan godt og helst være sur lie. Ellers sies det at Gros pant også kan passe, det har jeg ikke smakt. På den røde siden; en Pinot Noir (fra Loire). Da må du vel helt øst til Sancerreområdet.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen