Vacherin d’Areches

Denne har du ikke smakt, sa hun. Helt ny og jeg er sikker på at jeg var en av de første som kjøpte den i Norge. Ikke at akkurat det spiller noen rolle, men litt morsomt når det dukker opp nye oster, som Vacherin d’Areches. Fra Savoie i Frankrike. En upasteurisert geitmelksost med rødkittskorpe som er ystet på Mont d’Or-kultur. Av en ung kvinne på en liten gård som ligger 1300 meter over havet i Beaufortområdet. Dette er en unik gårdsost. Geitene vandrer for øvrig fritt i fjellene opp til 2300 meter. Må nå bli bra ost av dette.

Vacherin d’Areches – et livsprosjekt

Dette er et prosjekt som den unge kvinnen har satt i gang sammen med Mons, og de ferdigystede ostene blir da også mondnet av Mons, og solgt. Derfor har den havnet blant annet i Norge, noe den slett ikke hadde gjort hvis ikke dette samarbeidet hadde vært der. Sesongen er fra mars til oktober, så resten av året får naturen gå sin gang. Godt er det.

Vacherin d'Areches
Vacherin d’Areches

Mont d’Or, Vacherin d’Areches og Cabri Ariegeois

Som sagt er den ystet på Mont d’Or kultur, noe som betyr at det er mye som minner om Mont d’Or, med unntak av melken. Den kommer som små «hjul» på en rundt 450 g og med bjørkenever rundt. Den skal du kanskje ta bort før du begynner å skjære i osten, men du trenger ikke, så lenge du er klar over det. Mest dersom du spiser den kald det da. Det finnes også en annen liknende ost fra Pyrinéene, som jeg har omtalt før og som heter Cabri Ariegeois. Som navnet sier, gjort på geitemelk den også. Men inspirasjonen er salige Mont d’Or.

Anvendelse

Som for Mont d’Or er Vacherin d’Areches fin å lune, spises med varme poteter og gjerne litt god spekemat. Men selvsagt kan du spise den som en vanlig halvfast ost, ja noe mellom halvfast og myk, sammen med brød for eksempel. Men best etter litt tid i ovnen synes jeg. 180 grader i 20 minutter.

Å drikke til

Her drikker vi lokalt. En hvitvin fra Savoie. Vi snakker ikke om store viner, men fullt ut akseptable landviner. Ett eksempel er Chignin Vieilles Vignes 2014.

Vel bekomme!

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen