Toulouse er et godt utgangspunkt for en spennende ostesafari

Toulouse

Toulouse ligger vakkert til ved elven Garonnes bredd. Canal-du-Midi går også innom Toulouse, så du kan reise dit med kanalbåt både fra biscayasiden og middelhavssiden om du så ønsker.

Selve byen Toulouse

Toulouse er Frankrikes senter for høyteknologi. Her ligger blant annet Airbus-fabrikken, flyfabrikken altså. Det er en gammel by med skriftlige kilder helt tilbake til år 200 evt. så da er det en god del historie å ta inn. Byen kalles også den rosa byen, fordi veldig mange av takene på bygningene er rosa. Place Capitole er et godt utgangspunkt for en tur rundt i byen og så skal jeg bare nevne Couvent des Jacobins som er en storslagen klosterkirke fra middelalderen og Cité de l’espace om du er opptatt av romfart og verdensrommet forøvrig gjerne ispedd muligheten for noen små ablegøyer. Mange smale gater og koselige områder som du bare kan tusle i, sette deg ned for en kopp kaffe eller et glass syd-fransk vin . Skal du spise godt og lokalt så anbefales en cassoulet på restauranten Le Colombier. Er vin viktig så besøk № 5 Wine Bar. Enormt vinkart og tapas å spise.

Besøk i hvert fall én ostebutikk i byen

De fleste franske byer med respekt for seg selv har noen ostebutikker. Så også Toulouse. Nå skal jeg bare anbefale en, fordi jeg har møtt innehaveren og handlet med noen oster hjem. Vi møttes i Bra for øvrig, så i Toulouse har jeg aldri vært. Den butikken heter Xavier. Holder til på adressen 6, Place Victor Hugo. Stengt på søndag og mandag, ellers normale franske åpningstider med lang lunch midt på ettermiddagen. Butikken ligger like ved Marché Victor Hugo, i seg selv verd en hel dag. Har du ikke annet å gjøre en søndags morgen kan du dra til Place Saint-Aubin litt øst i byen og besøke et bondens marked som er der.

Pavé Toulousain – må prøves. Nytelse bak skorpen.

Ut av byen

For å starte med det mest opplagte, så er det to timer å kjøre i nordøstlig retning for å komme til Roquefort, eller Roquefort sur Soulzon som det heter. Der ville jeg først og fremst ha besøkt Carles. De bedriver håndverk og ikke industri. Beste osten også synes jeg. På vei dit kjører du imidlertid gjennom Tarn-området, et eldorado for ost. Alt for mange små ysterier og landsbyer til å nevnes. Du finner det ut når du kommer dit. Du kan se etter Bleu de Causse og Lingot de Cocagne også kjent som Pavé de Cocagne. To av mange og vidt forskjellige.

En av de flotteste ostene jeg vet om er Cathare aka Le Montesquieu. En flott skive av en ost med med catharenes våpenskjold på overflaten. Osten er sotet og merket fremstår i hvitt. Og så har den en så usigelig flott skorpe. En 45 minutters kjøretur sørøstover fra Toulouse på A61 til landsbyen Saint Felix Lauragais.

tousouse
Cathare

Loubières ligger en times kjøretur rett sør for Toulouse, blir i retning Pyrinéene det. Der er det to flotte oster du skal være på utkikk etter. Den ene er en rødkittost som heter noe så romantisk som Le Petit Fiancé de Pyrénées. Historien kan du få av de lokale når du kommer dit. Den andre osten heter Cabri Ariegeois – ja, kronglete å uttale – og er en Mont d’Or type av geitemelk. Den er sinnsykt god.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen