Endelig! Ny sesong for Mont d’Or-ostene!

Mont d'Or
Fransk Mont d’Or

Du har kanskje gått og tenkt på Mont d’Or i hele sommer? Lengtet etter litt mørkere og kjølige kvelder der du kan varme opp en Mont d’Or, skjære av skorpen og dyppe biter av knakende godt landbrød ned i den sakte rennene osten og kjenne munnhulen fylles av varm og god, lett syrlig melkesmak? Knasende brødskorpe mellom tennene? Skylle det ned med et glass chardonnay fra Jura også kanskje? Det er fantastisk. Og nå er tiden der. De begynte å yste Mont d’Or rundt 15. august, men den skal nå både ystes og modnes litt før den kommer i salg, så salgsdatoen er 15. september. Jeg vet ikke om den er absolutt som skulle det vært Beaujolais Nouveau eller om det er noe mer fleksibelt. Vet i hvert fall at for noen år siden drøyde Mons lanseringen ut over 15. september fordi de ikke syntes den var helt perfekt moden ennå. I år er den i hvert fall her. og har har vært her en stund.

Sveitsisk eller fransk?

Jeg vet ikke om du sverger til det ene eller andre, eller kanskje ikke tenker over det i det hele tatt. Er det forskjell? De er jo fra samme området, bare på hver sin side av grensen. Det er to forskjeller, den franske ystes av rå kumelk fra Montbeliarde-kyr, den sveitsiske av termisert kumelk av ikke noen spesifikk rase (så vidt jeg har greid å finne ut). Her i huset velger vi naturlig nok den franske siden den er av rå melk.

Mont d’Or klar til å nytes

Navnet Mont d’Or

Navnet kommer fra fjellet Mont d’Or som ligger i Jura i Frankrike og Sveits. Toppen er imidlertid på fransk side, rager 1463 meter over havet, men ligger bare 500 meter fra grensen. Selv om Jura omfatter områder både på fransk og sveitsisk side, heter det Vaud når du har krysset grensen. Og skal vi være pirkete så heter det Haut-Doubs på fransk side. Derfor heter også de store variantene av den franske osten Vachering de Haut-Doubs.

Les også: CABRI ARIÉGEOIS

To størrelser

Den mest kjente for oss er denne lille osten på ca et halvt kilo og kommer i treeske. Det imidlertid ikke nødvendigvis originalen. Den er jo hendig, bare ta av plasten og sett i ovnen en 20 minutters tid på 180 gader. Voila!

Men Mont d’Or er mer som en Brie de Meaux også. Opp til 33 cm i diameter og opp til seks cm høye. De små ostene er de høyeste, mens de store er gjerne flate med tre til fire cms høyde. I og med at alle som kjøper Mont d’Or her i landet gjør det for å varme den opp, er den store varianten forholdsvis sjelden. Men jeg har smakt den, Fromagerie her i Oslo har brukt å ta den inn. Verd å prøve.

Hvordan spise Mont d’Or?

Jeg varmer den opp naturell. Noen tilsetter hvitløk, lager da små snitt i skorpen og stikker biter av hvitløk nedi. Andre dynker den med hvitvin og muligens tilsetter litt urter og slikt. Fint alt sammen. Jeg er altså litt kjedelig og vil ha osten som den er.

Å drikke til

Mitt foretrukne valg er en Chardonnay fra Jura, det har Polet et rikt utvalg av. Det er imidlertid din ost så du velger hva du vil til, men husk at mitt vinvalg er gjort ut fra at jeg spiser osten naturell med litt godt brød til. Kun det.

LEST DENNE?

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen