Tilsiter på skiva

I dag spiser jeg en helt ordinær Tilsiter. Pasteurisert til og med. Har lite greie på Tilsiter på den måten må jeg innrømme, så det kan hende alle er pasteurisert. Men det er vel tvilsomt siden den ikke er beskyttet. Imidlertid; dette er historien: Opprinnelig hollandsk, siden det var hollandske immigranter til Øst-Preussen som først startet med å fremstille osten i byen Tilsit, noe den ikke heter lenger. I et området der Kaliningrad ligger.

Så fikk noen sveitsere med seg resepten og tok osten med til Sveits rundt 1890. Mye Tilsiter lages i Sveits og der tilvirker de begge varianter, både pasteurisert og upasteurisert. Sistnevnte den skarpeste. Den opprinnelige Tilsiteren var litt skarp i smaken. Siden den ikke er beskyttet kommer den i litt forskjellige varianter, og mange av dem ligner på Edamer. Da kan vi likegodt spise Edamer. Så Tilsiter skal være skarp. Danske Havarti er en kopi.

Mitt eksemplar er nettopp det, litt skarp altså. Fint balansert skarphet og et snev av salt. Lysegul med mange små hull. Jeg synes dette er en god hverdagsost. Til å variere med fra de vanlig ostene vi spiser på brødskiva. En god skive dansk rugbrød eller et tynt knekkebrød med en tykk skive Tilsiter, med den opprinnelige litt skarpe smaken og en skive fersk rød paprika på toppen og en god kopp te til, godt som noe det.

Frokost eller kvelds.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

2 hendelser på “Tilsiter på skiva”

  1. Spiste senest i dag Holstein Tilsiter som var kjøpt på Meny. Nå vet jeg ikke hvor du bor, men i hvert fall enkelte Meny har den, muligens noen Mega også, men det vet jeg ikke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen