Til sparris dricker man bäst vatten!

Det var en svensk kjøkkensjef som uttalte dette for noen år siden. At vann er bra til asparges gjelder vel ennå, men det er noe unnvikende og lite modig over uttalelsen. Utfordringen med asparges er at den inneholder aspargessyre som er en svovelholdig organisk syre. Og nettopp denne syren gjorde at det kunne være utfordrende å finne vin som passet. Ovennevnte uttalelse falt for noen år siden og i dag er det vel få som sliter med å sette vin til asparges, og ofte er Sauvignon blanc et godt alternativ. Imidlertid har det litt med hvordan aspargesen serveres også.

Samme er det for ost. Tryggeste for enkelte å ikke drikke vin til. Kanskje en god te. Spesielt når vi er noen som prøver å avlive ost og rødvinssannheten som har festet seg i den norske opinionen.

Nå er det slik at hver og en av oss har sine preferanser, vi har våre sanser som er mer eller mindre velutviklet og ikke minst er noe forskjellig vektet. Noen er vare for det ene, andre er vare for noe annet. Se bare på vin og temaet kork. Noen tar det ved den minste antydning, mens andre ikke har nese for det i det hele tatt. Leser du vinanmeldelser i alle mulige blader og aviser i forbindelse med slipp på Vinmonopolet vil du finne at forskjellige anmeldere ofte vurderer de samme vinene til dels ganske ulikt.

Jeg har respekt for at man drikker det man vil til ost, selv om jeg hadde gjort andre valg.

Jeg synes imidlertid det er interessant og givende å prøve ut kombinasjoner. Hva passer sammen? At enkelte sammensetninger er utfordrende, så som hvilke oster passer til hvilke rødviner hindrer meg ikke i å prøve. Det hindrer meg heller ikke i å bomme av og til. For meg er det en måte å komme meg videre. Jeg synest ost er godt, og jeg kan godt spise den som den er uten noe annet. Og gjør det ofte. Jeg synes imidlertid at ost satt sammen med en matchende vin er mye bedre.

I lys av ovennevnte har jeg imidlertid respekt for at enkelte synes det er greiest å drikke vin når de drikker vin og spise ost når de spiser ost, uten å blande de to. Å blande dem kan komplisere og det er greit å slippe å forholde seg til komplekse problemstillinger. I min verden går de imidlertid glipp av noe.

Mine vinanbefalinger til ost, der dette ikke er klassiske kombinasjoner, refererer seg til min smak, mine preferanser. Sikkert forutinntattheter også. Det kan være ulikt dine. Du må finne din smak. Så må vi også huske på at ost er i utvikling slik at modningsgraden kan påvirke hvordan ost og vin oppfører seg sammen.

Slik er det med det å sette sammen ost og vin. Imidlertid finnes det noen gyldne regler og det finnes noen klassiske kombinasjoner. Roquefort og Sauternes, Stilton og Portvin, Chèvre og Sauvignon blanc er noen slike. En av de gyldne reglene er å gjøre som de lokale. When in Rome, do as the Romans. God regel det.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen