TdF til Sveits i dag – Chateau d’Erguel!

Sveits er jo en ostereise verd. Dagens etappe av Tour de France endte opp i det nordvestlige Sveits. Dette er jo for så vidt alpelandskap og ostelandskap så godt som noe. Målgang i Porrentruy som ligger i svietsiske Jura. Ikke så mange oster som kommer akkurat derifra, som er kjent i hvert fall. Men en er verd å nevnte, en liten gårdsost som heter Chateau d’Erguel.

Familiemeieriet til familien Kämpf ligger 1300 meter over havet og kyrne går ute og beiter 8 måneder i året. Den tiden de står på bås får de høy og tørkede grønnsaker. Ikke noe kraftfor her. Kommer i hjul på ca 7 kilo, som ikke er spesielt stort til Sveits å være. Upasteurisert, selvsagt. Lagres i fem til seks måneder og utvikler på den tiden noe kryddersmak samt litt hint av ananas. Må innrømme at denne osten har jeg ikke smakt, så dette ble litt desk research. Men da har jeg noe å se etter.

Av andre oster i nærliggende områder, er det mange mer eller mindre kjente, men stort sett litt mer sør-øst er selvsagt Gruyère og Emmentaler. Fantastiske oster det og noe som bør stå på listen over må smake hvis du ikke allerede har gjort det. Det er mange etterligninger.

Å drikke til: Det jeg greier å lese meg til av drikke til Chateau d’Erguel er en hvit Rioja. Gjerne litt oksidert. Jeg hadde personlig ikke dratt så langt, bare beveget meg over grensen til franske Jura og funnet en hvitvin der. Ganske fantastiske mange av dem og litt underkjent.

I morgen tenker jeg at jeg er tilbake langs norske turistveier.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen