The Cellars at Jasper Hill

Da skal fruen til USA om litt og jeg planlegger bestilling fra Jasper Hill Farm. Det er en forholdsvis ny osteprodusent. De startet opp i 2003 og bygde et state-of-the-art ysteri med tilhørende modningsrom. Så gjorde de noe ganske uvanlig; de inviterte andre gårdsysteri, artisan produsenter og kooperativ som lagde høykvalitetsost til å modne sine oster hos dem.

Det har blant annet ført til at Cabot kooperativet modner sin berømte Cabot Clothbound cheddar der. Blant annet kåret til USAs beste ost, hva nå enn det betyr.

Cabot Clothbound Cheddar
Innen kategorien cheddar-type antar jeg. Jeg er ikke så opptatt av kåringer. Hvor mange ganger har ikke en californisk eller australsk vin slått en berømt fransk en i blindtest? Ja, og hva så?

Det blir litt det samme med ost. Men uansett, Cabot Clothbound Cheddar er en god ost. Den var tilgjengelig her i landet litt tidligere i år og jeg har smakt den.

Men Jasper Hill har andre oster også, både upasteuriserte og pasteuriserte og jeg hadde tenkt å bestille et lite utvalg som mor kan få ta med hjem i kofferten. Har tidligere sagt at jeg gjerne vil prøve Constant Bliss, som er en Chaource-kopi og kunne tenke meg å prøve dem sammen. Så får vi se hvor vellykket den kopieringen har vært.

USA er blitt ganske god på ost og det er selvsagt ildsjelene som står for denne utviklingen. Noen pasteuriseringshickups er der, annet er ikke å vente i det landet, men andre årsaker tar nok livet av vesentlig flere enn upasteurisert ost ville ha gjort. Nå er det lov å selge upasteurisert ost bare den er lagret i minimum 60 dager. Det gjelder enten den er amerikansk eller importert.

Jasper Hill Farm holder til i Greensboro, Vermont. Den staten er kjent for sitt landbruk og sine skimuligheter, klemt som det ligger helt opp i nord-øst. Ganske utenfor allfarvei for å si det slik. Men ost kan de altså lage. Sammen med Wisconsin utgjør de ostestatene i USA.

Så hvorfor er jeg så opptatt av amerikansk ost all den dag det meste av den er pasteurisert? Nå har jeg bodd der og synest det er litt morsomt av den grunn, dessuten er det vanskelig tilgjengelig her i landet som det meste amerikansk som er bra. Det trigger jo litt. Er du på tur til New York for eksempel og opptatt av ost anbefales et besøk hos Murrays.

I mellomtiden gleder jeg meg til å smake. Og lider foreløpig valgets kval.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen