St. Félicien som fløyel i munnen

Hadde med meg en St. Félicien fra Alain Hess i Beaune da jeg var der. Den jeg spiste i går var imidlertid fra Mons. Mons er kjent for å være kanskje verdens beste affineur og er usedvanlig velrenommert. De fleste oster som kommer fra Mons blir i butikken pakket i eget ostepapir med Mons sin logo på slik at det er lett for deg å se hvor den kommer fra. I hvert fall om butikken gjør jobben sin. Har du en god ostespesial/delikatessebutikk der du bor, så vil jeg tro de har ost fra Mons.

Myk ost

St. Félicien er en myk ost, kommer av og til i en liten skål av steingods. Min lå i papirform, om trent som en veldig vid og lav muffinsform, som igjen lå i en liten og luftig treramme, nærmest av spon. Osten har en fantastisk flott myk skorpe av hvit til litt gulaktig mugg. Vi får håpe den er definert som hvit mugg i disse ostetolltider. Fascinerende ruglete ytre, så det er tydelig å se at her er det levenede organismer som har vært (og er) i arbeid.

St. Félicien – Mons.
Myk ostemasse, som i vårt tilfelle etter noe tid på kjøkkenbenken var rennenede slik at vi spiste den med skje.

Fra Rhône

Hvis jeg er litt omtrentlig så er osten fra Rhône, det kan jo være et vidt begrep. Opprinnelig fra byen ved samme navn. Om du ønsker en litt mer presis opprinnelse så sier Mons St Just de Claix, Isere, Rhone-Alpes. Så vet du det. Melken er fra kurasene Montbeliarde og Villard de Lans for de spesielt interesserte.

Innsmigrende

Dette er en upasteurisert kumelksost, selv om den i utgangspunktet ble laget av geitemelk. Ustabil tilgang på geitemelk har imidlertid ført til at den nå tilvirkes av kumelk. Gir den smaksmessig et mykere preg. Veldig innsmigrende og mild melk/fløtesmak og med et hint av nøtter. Sitter lenge i munnen til tross for sin mildhet. På duft finner du svak skogsbunn og sopp som kommer fra muggen. Delikat.

Anvendelse

Alene med et glass god vin, eller på fersk landbrød. Passer godt på et ostebord/en ostetallerken også sammen med for eksempel en litt fastere ost og blåmuggost. Flott å variere de myke ostene fra nordmenns tradisjonelle hang til Brie og Camembert.

Å drikke til

Jeg ser at enkelte anbefaler rødvin til St. Félicien, da må det i så fall være en lett og fruktig en à la Beaujolais. Jeg drakk hvitvin, og ikke en spesielt komplisert en heller. Tariquet Gros Manseng Chardonnay. Fungerte flott det.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen