St. Félicien – myk, god og smygende

Myk, god og smygende

En myk ost med en myk skorpe, blekgul med islett av hvit mugg. Skorpen er litt for stor for osten, om trent slik som disse kinesiske hundene med alt for mye hud.

Inni er det en hvit ostemasse som er kremaktig, fast og fin men smelter litt langs med skorpen. En liten stund på kjøkkenbenken og den renner utover.

St. Félicien. Bildet yter ikke osten fargemessig rettferdighet.
Ystes av upasteurisert melk fra Montbeliarde og Villard de Lans-kveg. Modnes fra to til seks uker.

Fra Lyon

Ikke en ost med århundrer av historie dette. Oppfunnet av en ostemaker i Lyon på 1950-tallet. Opprinnelig en geitost, men i dag lages den av kumelk. Noen sier at den er halvmyk, men jeg vil definere den som myk. Den produseres ikke i Lyon lenger, men i Rhône-Alpes og områdene der.

St Marcellin

Noen sier St. Félicien minner om St. Marcellin; og det gjør den, men er noe mildere i smaken. De lages i samme området, er myke begge to, og av upasteurisert kumelk.

Porsjonsost

St. Félicien kommer i en hendig størrelse, ca 150 gram. Det er det vi kaller porsjonsost. Det er av og til flott å kunne sette hele oster på ostebordet.

Anvendelsesområde

Dette er en ost som passer best naturell på et godt stykke fersk brød. Kanskje med litt Akasiehonning til. Alternativt så kan du prøve å lune den, men da skal du være forsiktig så den ikke renner bort. Da må du lune hele osten og så eventuelt dele den opp etterpå. Ellers kommer det bare til å bli tull.

Å drikke til

En litt sart ost som krever et ikke alt for robust drikke. Drakk en hvit Crozes-Hermitage forrige helg i Frankrike. Den tror jeg hadde sittet som et skudd til denne osten. En Puligny-Montrachet vil også være utmerket, den har fin syre som går flott mot en litt fet ost.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen