Salt i osten

Fikk et stykke Sognakvitost på bordet. Takk til Gutta på Haugen for det. Nevnte det en gang jeg var innom, og de var nå litt skeptisk til saltfri ost. Så har vel jeg glemt det; men var innom i dag for å hente en italiensk geitost, Robiola di Roccaverano, og da hadde de et stykke Sognakvitost liggende som de puttet i posen. Kjøpte med litt annen ost, så det er nesten slik at jeg må invitere på litt ost i morgen. Stikk innom med en flaske vin og jeg har mye fast ost, mest ku men også geit og en engelsk sauemelksost. Det er bloggens ettårsjubileum i morgen 21. september, så det passer fint. 😉

Ja, ja. Det er som regel salt i ost. Unntaket er Sognakvitost og søte dessertoster og sikkert noen andre. Og jeg forstår hvorfor det er salt i osten. Det har nok en holdbarhetsfunksjon som salt har for så mange matvarer som skal lagres. Så er det slik med saltet at det fremhever smak.

Sognakvitost
Altså en slags katalysator for de smaker som melken naturlig har, basert på melketype, fôr, klima, bakterieflora både i melken og der den blir ystet og modnet, selve ystingen og lagring. Altså et konglomerat av faktorer som gir en ost som er gjenkjennelig, og som er forskjellig fra andre typer ost. Det gjør det hele så morsomt. Ost er altså ikke ost. Langt derifra.

Mye av dette er det altså saltet som gjør. Som Sognakvitost mangler. Og det kjennes. På den måten at det smaker særdeles lite. Så lite at det er en rimelig sjanse for at i en blindsmaking hadde det vært vanskelig å kjenne at dette er en geitost. Upasteurisert til og med. Ystet på sætra.

Anvendelse

Ypperlig selvsagt for alle som trenger å leve på saltfattig kost, men ut over det lurer jeg på hva den brukes til. Selges kun lokalt så det kan ha noe med tradisjoner å gjøre. Nå er den rett nok lagret kort tid, ca to måneder, men likevel. Her må det noe syltetøy eller spekemat til for å gi litt smak. Alene er det heller mistrøstig. Herved smakt.

Share your cheese knowledge

4 hendelser på “Salt i osten”

 1. Takk for dette tipset! Jeg får ikke spise mat med tilsatt salt, og ost er noe av det som er vanskeligst å erstatte for meg. Spiste en god del av det før kostholdet måtte strammes inn pga. medfødt nyresykdom. Så denne skal jeg rett og slett teste på pizza tenker jeg. Har spist pizza med chevre tidligere, så da må jo denne funke på samme måte?

  1. Bare hyggelig å kunne bidra. Nå vet jeg ikke hvor du bor, den kan være vanskelig å få tak i, selges mest lokalt. Går an å kontakte Undredal stølsysteri og få dem til å sende, vil jeg tro. Det er også andre ysterier i Sogn som yster den type ost, men jeg vet ikke hvem.

 2. Hei og takk for at du tar kontakt.
  I Sognakvitost er det 0,09 gram salt per 100 gram. Dette er salt som er naturlig i melken og som da går videre til osten. Det blir ikke tilsatt salt på noe stadium i yste/modningsprosessen.
  Næringsinnholdet per 100 gram for Sognakvitost er:
  Energi: 1565 kJ/376 kcal
  Fett: 29 gram
  Hvorav mettede fettsyrer: 18,6 gram
  Karbohydrater/sukkearter: 0 gram
  Protein: 26,3 gram
  Salt: 0,09 gram

 3. Lars Martin Torget

  Hei. Er det tilsatt andre typer salter i sognakvitost. Kan du si hva næringsinnhold i denne osten? På forhånd takk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen