Berkswell, West Midlands

Berkswell er et lite sted i West Midlands, England; og en ost. West Midlands er nok mest kjent for Birmingham. Berkswell ligger imidlertid noe nærmere Coventry for å ha plasert det på kartet. Faktisk ganske nærme Coventry.

Berkswell er nå lite annet enn et veikryss. Noen bindingsverkshus, en kirke fra middelalderen og så en gård da som driver med sauer. Ram Hall Farm. Det de har er grønne enger som disse sauene kan beite på. Flott, ikke sant?

Caerphilly er noe av en inspirasjon for mange ostetilvirkere i Storbritannia. Opprinnelig en walisisk ost om jeg ikke tar helt feil. Høres naturlig ut, det er tross alt en by i Wales. Men denne faste ostetypen var altså inspirasjonen for Berkswellosten. Cearphilly er av kumelk og dette er en sauemelksost. Upasteurisert. Så brukte de i utgangspunktet vegetabilsk løpe. Ikke så ofte det blir brukt, men mest utbredt er det faktisk nettopp i Storbritannia. Ram HAll Farm har imidlertid gått bort fra det og bruker i dag lammeløpe. Altså ikke kalv, men lam. Stilig. Det er tross alt en sauemelksost, så det er bare rett og rimelig.

Slik ved første øyekast så går det an å tro at osten er en landmine, ser slik ut rett og slett. Men vesentlig mer fredelige saker dette. Mild og fin men ganske rik med et søtlig touch og som så ofte med faste oster et snev av nøtter.

En gammel gård Ram Hall Farm; fra ca 1600-tallet. Men sauemelksost har de ikke tilvirket så lenge. Begynte med sauehold på sent 80-tall. Det har imidlertid vært tilvirket ost der tidligere uten at de helt vet verken hva eller når.

Selv om utgangspunktet var Cearphilly har den utviklet seg siden det og mange sier at den minner mer om Manchego eller Pecorino. Er ikke helt med på det. Konsistesmessig som Pecorino men mildere på alle måter. Jeg ville heller dratt sammenligningen mot sauemelksoster fra Pyrinéene. Ossau-Iraty for eksempel.

Anvendelse

På et godt stykke brød med et glass vin eller en god kopp te til.

Å drikke til

Modne røde og hvite viner. Gjerne Bordeaux for begge alternativer.

Tilgjengelig hos Gutta på Haugen og muligens andre steder. Bare å spørre etter den.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen