Roquefort og Cøliaki

Noen sier at blåmuggost og glutenintolertanse ikke går så bra sammen. Spesielt gjelder dette Roquefort. Det er selvsagt en grunn til dette, og det er legenden om hvordan Roquefort ble skapt så og si.

Altså historien om gjetergutten som, mens han spiste lunch, oppdaget en så utrolig vakker jente at han bare slengte fra seg lunchen og løp etter henne. Ikke overraskende besto lunchen av brød og ost.

En tid senere kom han tilbake til samme sted og sulten som han var oppdaget han maten han hadde slengt fra seg, ganske muggen for å si det slik. Men han var så sulten at fristelsen ble for stor. Det smakte fantastisk. Resten er historie.

Den muggsoppen som brukes, Penicillium roqueforti, ble rett nok i begynnelsen dyrket fram på brød, og det hender nok i dag også at den dyrkes fram på melblandinger eller medium som inneholder mel selv om den ikke trenger å være det.

Forskning viser imidlertid at dette ikke gjør noe for osten. Penicillium roqueforti tar ikke med seg gluten over i osten. Resultatet er at blåmuggost generelt er friskmeldt.

Har du cøliaki må du imidlertid selvsagt vurdere dette selv.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen