Undredalsost og Tyttebærrømme

Undredal og Morgedal. Norskere kan det vel knapt bli. Morgedal midt i Telemark, skisportens vugge. Undredal i Aurland kommune, midt i verdsarven så å seie. (Nynorsk dette!) Jeg er vokst opp med nynorsk som hovedmål, men det virker veldig lenge siden, selv om det nok hadde passet veldig godt inn akkurat her og nå.

Kvit Undredal på bordet

Altså kom Kvit Undredal på bordet i dag, og som du kan se av «Kjapp anbefaling» til høyre på siden gjorde Tyttebærrømme også det. Betvilte hvor godt den passer til ost, men måtte nå gjøre et forsøk.

Kvit Undredal er upasteurisert fast hvit geitost. Dette er jo blant annet Pyrinéenes domene. Men jaggu greier vi å få det godt til her også. Så vi kan godt være litt protesjonistiske uten at vi tregner å gi opp noe verken på smak eller kvalitet.

De små produsentene

Som jeg har sagt før, det er de små produsentene ute på bygda som lager den beste osten her i landet. Stort sett over alt for øvrig. Det burde flere nordmenn oppdage, i hvert fall noen til. Jeg prøver etter fattig evne å hjelpe til.

Nydelig smak av geit

Fast og fin, god geitesmak uten at den er ram, men det er aldri tvil om at det er geit. I hvert ikke fall for oss som i vår barndom har kjørt over fjellet noen ganger og fått bilen invadert av geiter på jakt etter både salt og tobakk. Du klapper ikke en geit ustraffet. I hvert fall ikke som tilfeldig turist.

Passe salt, god å spise. Vet ikke hvor lagret min versjon er, men på skorpen, som er tykk og hard, så er det enten middels eller vellagret.

Så tenkte jeg at siden både Kvit Undredal og Tyttebærrømme var på bordet så måtte de smakes sammen. Det ble ikke noe kræsj det, på ingen måte. Men tyttebærrømmen stjal vel mye av showet, så den nøytraliserte osten litt. Det fortjente ikke osten. Munnfullen smakte godt, ikke det, men osten forsvant. Jeg holder på mitt om at gamalost kanskje er bedre til. Prøvde også til et stykke Cheddar, og det fungerte ikke.

Hva skal vi drikke til Kvit Undredal?

Hvitvin, tørr og fruktig. Men også en lett rødvin vil fungere godt. Det kan være Beaujolais, Valpolicella, rød Loire.

Vel bekomme!

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen