En godt moden pære er ofte fantastisk følge til ost. I dag tenkte jeg at vi kunne kombinere det inn i en suppe. Det er jo tiden for det. Klokken er skrudd tilbake, vinteren har vært på besøk og sjelden føles været kaldere enn på denne tiden. Tid for varm suppe med andre ord.
Dette trenger du:
150g lettsaltet flesk i terninger
1ss smør
1 stor gul løk, finhakket
1 hvitøksfedd i skiver
½kg poteter skrellet og kuttet i terninger
1 gulrot skrellet og kuttet i terninger
1ss sirup (aller helst lønnesirup)
5 pærer
1½ts salt
½ts finhakket frisk timian
½ts finhakket frisk salvie
¼ts nyraspet muskatnøtt
¾l grønsaks- eller kyllingkraft
1dl crème fraîche
Smuldret blåmuggost
Salt og malt hvit pepper etter smak
..og slik gjør du det:
Skrell pærene, ta ut kjernehusene og kutt i terninger.
Stek det ternete lettsaltede flesket i en suppekjele til det sprøtt. Ta ut med en fiskeøse e.l. og la tørke på litt kjøkkenpapir.
Hell bort det meste av stekefettet, men behold en spiseskje eller så. Tilsett smøret. Varm opp igjen til smøret og fettet skummer. Tilsett den hakkete løken, skru ned platen til svak varme, legg på lokk og la det surre til løken er myk; ca 10 minutter. Rør i løken av og til. Løken skal bare blir myk og gylden, den skal ikke brunes.
Tilsett hvitløk, potet- og gulrotterninger, legg på lokk skru opp til middels varme og la koke i 10 minutter.
Tilsett sirupen, pærene, saltet, timian, salvie og raspet muskatnøtt. La det småkoke i 5 minutter slik at pærene er godt innsauset i sirup og urter. Rør av og til.
Tilsett kraften, kok opp, skru deretter ned varmen og la det syde med lokk på til potetene, gulrøttene og pærene er møre.
Mos til slutt suppen med stavmikser til den er jevn. Rør inn crème fraîche’en. Smak eventuelt til med salt og pepper.
Server rykende varm med fleskebitene og smuldret blåmuggost på toppen.
Vel bekomme.